Profesii

Noul sistem de impozitare a veniturilor valabil pentru anul viitor

21.06.2004, 00:00 13



Cota minima de impunere a veniturilor populatiei va fi redusa incepand de anul viitor de la 18% la 14%, cota de mijloc va fi de 26%, iar cota maxima de impozitare va fi diminuata cu doua puncte, pana la 38%, a anuntat saptamana trecuta ministrul finantelor Mihai Tanasescu. El a declarat ca aceasta varianta, cu reducerea numarului de transe de la cinci la trei este "cea mai buna", considerand ca ar ramane ca succesorul sau sa continue sa evalueze varianta introducerii unei cote unice de impozit.



Nivelul minim de impunere urmeaza sa fie aplicat unui venit lunar impozabil (rezultat in urma deducerii din salariu a contributiilor pentru asigurari sociale, a deducerilor personale de baza si a celor suplimentare), de pana la 2,7 milioane de lei.



Pentru venituri cuprinse intre 2,7 si 14,5 milioane de lei se va aplica un impozit de 378.000 de lei plus 26% din suma care depaseste 2,7 milioane de lei, iar persoanele care obtin venituri lunare impozabile de peste 14,5 milioane lei vor fi impozitate cu 3,446 milioane de lei plus o cota de 38% din ceea ce depaseste nivelul de 14,5 milioane de lei.



Potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, in prima categorie se incadreaza circa 2,5 milioane de persoane, iar in urmatoarele doua 2,1-2,2 milioane si, respectiv, 300.000 de salariati. Sistemul de deduceri economice aplicat in prezent va fi mentinut si anul viitor.



Tanasescu a afirmat ca toti salariatii vor plati impozite mai reduse, castigul fiind de circa 120.000 de lei pe luna pentru un salariu de sase milioane de lei obtinut de o persoana care are un copil in intretinere.



Contributiile pentru asigurarile sociale vor fi diminuate cu doua puncte procentuale, in exclusivitate pentru firme, de la 49,5% la 47,5%. Pana in anul 2007, nivelul CAS ar putea ajunge la 42%-43%.



Plafonul pana la care pensiile sunt scutite de impozit va fi majorat de la opt milioane de lei la noua milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO