Profesii

Mesajul scolii de business fondate de Soros: Fiti atenti la politica ca sa reusiti in afaceri

Mesajul scolii de business fondate de Soros: Fiti atenti la politica ca sa reusiti in afaceri
22.02.2009, 16:36 34

"Oamenii de afaceri trebuie sa cunoasca foarte bine si mediul social sau politic al unei tari atunci cand fac afaceri, nu doar pe cel economic pentru a fi capabili sa infrunte schimbarile. Programele de business de pe piata locala tind sa se focuseze exclusiv pe componenta economica", a declarat Zoltan Major, vicepresedintele diviziei de retail in cadrul UniCredit Tiriac Bank, in cadrul unei conferinte organizate de CEU Business School pe tema necesitatii adaptarii programelor de MBA la noul context economic.

CEU Business School are sediul la Budapesta si este una dintre cele mai vechi si mai prestigioase scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est. Institutia ofera in Romania programe de Executive Education si MBA din 2006.
Major, care este membru in cadrul International Advisory Board al CEU, a mai adaugat ca multi dintre managerii romani au o perspectiva pe termen scurt si nu le pasa de cum vor evolua organizatiile pe care le conduc in viitor.
Pentru a depasi efectele negative ale crizei este nevoie de un alt fel de lider si, implicit, de "alt fel de scoli de business".
"Culturile organizationale sunt dupa chipul si asemanarea liderilor lor. Ca sa fii promovat, trebuie sa te porti frumos cu seful si sa dai in subaltern. Aceasta strategie nu poate functiona pe termen lung", a precizat Adrian Stanciu, fondatorul companiei Human Synergetics in Romania, companie de cercetare in domeniul culturii organizationale. In opinia sa, cauzele actualei crize sunt lacomia generalizata si lipsa unei strategii coerente in conducerea afacerilor.
Profesor in cadrul cursului de conducere a schimbarii in cadrul CEU Business School, Stanciu sustine ca numai 5% din organizatii reusesc sa-si schimbe cultura organizationala, conform unui studiu al Human Synergistics realizat pe un esantion de 500 de manageri din Romania. "80% din schimbari se produc sub un management nou, insa 60% din acestea esueaza din cauza problemelor legate de cultura organizationala", a adaugat el.
CEU Business School a inceput inca de anul trecut sa "restructureze" programul de MBA si sa il adapteze la nevoile pietei. Astfel, studentii vor beneficia din acest an si de cursuri sociale si politice, pe langa cele economice. "Incercam sa adaptam cursurile pe care le oferim unui context transnational, care sa vizeze analiza aspectelor culturale, sociale si politice ale pietei, pe langa tratarea subiectelor de business", a declarat Paul Garrison, decan si director al CEU Business School.
Principalele avantaje ale unui astfel de sistem de invatare este ca da managerilor posibilitatea sa cunoasca realitatile politice, sociale si de mediu ale fiecarei piete in parte.
In ultimele luni au aparut in mediile academice si de business discutii cu privire la responsabilitatea morala a scolilor de business in contextul crizei economice, in conditiile in care multi dintre executivii de pe Wall Street, responsabili pentru fraudele care au declansat criza financiara, erau absolventi ai unor prestigioase scoli de MBA sau Executive MBA.
In consecinta, reprezentantii CEU spun ca intentioneaza sa dezvolte un curs de etica in viitor.
"In cativa ani, vom introduce un curs de etica in scoala de business, pentru ca fiecare problema are solutii. Incercam sa ne dam seama daca absolventii nostri vor fi niste manageri morali, insa daca predam cursul unei persoane de 28 de ani, nu o putem invata cum sa actioneze moral, pentru ca stie deja sa diferentieze binele de rau", a adaugat Garrison.
El sustine ca o scoala de business ofera instrumente prin care managerii sa se apere si sa rezolve eventualele probleme de etica, insa nu are instrumentele necesare pentru a determina o persoana corupta sa se schimbe.
O noua promotie a CEU Business School MBA va absolvi in luna aprilie, iar organizatorii nu se asteapta la o scadere a numarului de participanti.
Scoala are 21 de profesori cu norma intreaga si aproximativ 70 de profesori colaboratori. In medie, o clasa de studenti de MBA are pana la 35 de participanti.
 
CEU pe scurt
  • Central European University (CEU) din Budapesta, sponsorizata de George Soros in anii '90, are 300 de profesori si 1.400 de studenti din 80 de tari. Cea mai mare parte a studentilor CEU vin din Europa Centrala si de Est, Rusia, Caucaz si Asia Centrala. CEU ofera 30 de programe de master si 11 de doctorat.
  • CEU Business School este scoala de business din cadrul universitatii ungare si prima institutie dintr-o tara fosta comunista care a oferit diplome de MBA in stilul scolilor occidentale de business.
  • Soros a donat universitatii aproximativ 420 mil. euro de-a lungul timpului, aceasta fiind, potrivit unor estimari, cea mai mare donatie privata facuta vreodata catre o universitate europeana.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO