Profesii

Inspectoratele teritoriale de muncă nu vor mai înregistra contractele de muncă

Autor: Iulian Anghel

03.01.2011, 23:50 491

Inspectoratele teritoriale de muncă nu vor mai înregistra,începând cu 1 ianuarie, contractele individuale de muncă, acesteaurmând să fie înregistrate în format electronic în registruluigeneral de evidenţă a salariaţilor.

De asemenea, actele privind executarea, modificarea, suspendareaşi încetarea contractelor individuale de muncă nu se vor mai depunela inspectoratele teritoriale de muncă, potrivit unui comunicat alInspecţiei Muncii.

Guvernul a adoptat în decembrie trecut o ordonanţă de urgenţăprin care cărţile de muncă sunt desfiinţate, această deciziereprezentând, practic, o revoluţie în materie de relaţii de muncă.Inspecţia Muncii a venit ieri cu precizări suplimentare subliniindcă, de la 1 ianuarie, a încetat existenţa carnetului de muncă,evidenţa muncii realizându-se electronic prin registrul general deevidenţă a salariaţilor.

"Începând cu 01.01.2011, nu se vor mai înregistra lainspectoratele teritoriale de muncă contractele individuale demuncă. Acestea se vor înregistra în format electronic înregistrului general de evidenţă a salariaţilor, în conformitate cuprevederile legale aflate în vigoare. De asemenea, începând cu01.01.2011 nu se vor mai depune la inspectoratele teritoriale demuncă actele privind executarea, modificarea, suspendarea şiîncetarea contractelor individuale de muncă", se arată încomunicatul Inspecţiei Muncii.

Până la 25 ianuarie angajatorii trebuie să depună însă lainspectoratele teritoriale de muncă dovezile de calcul aldrepturilor salariale aferente lunii decembrie 2010, să facă platacomisionului şi să depună declaraţia aferentă lunii anterioare.Comisionul care reprezenta 0,75% din valoarea totală a statului deplată pentru angajatorii care ţineau cărţile de muncă lainspectoratele teritoriale de muncă şi 0,25% pentru angajatoriicare păstrau cărţile de muncă la sediul firmelor nu va mai fiperceput începând cu ianuarie.

"Începând cu luna ianuarie 2011 nu se va mai efectua platacomisionului datorat (0,75% din fondul lunar de salarii,angajatorilor cărora inspectoratele teritoriale de muncă lepăstrează şi le completează carnetele de muncă, respectiv 0,25% dinfondul lunar de salarii, angajatorilor cărora inspectorateleteritoriale de muncă le prestează serviciile constând înverificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuatede către aceştia). Începând cu luna ianuarie 2011 nu se va maiîntocmi şi depune declaraţia aferentă comisionului datorat",potrivit precizărilor Inspecţiei Muncii.

Neperceperea comisionului amintit înseamnă pentru angajatori oeconomie anuală de 150 mil. euro, la o masă salarială brută înRomânia de aproximativ 30 mld. euro, potrivit calculelor ZF. Însăacest lucru înseamnă, în aceeaşi vreme, o pierdere pentruveniturile statului de aceeaşi valoare.

Cărţile de muncă trebuie restituite titularilor până la finelelui iunie 2011 fie de firmele care păstrau cărţile de muncă lasediile lor, fie de inspectoratele teritoriale de muncă.

Ce cred cititorii zf.ro despre schimbareasecolului

Opiniile cititorilor zf.ro sunt împărţite în privinţa succesuluipe care îl va avea dispariţia cărţilor de muncă

xyz: foarte frumos ... o altă decizie extraordinară ... mi-emilă de săracii viitori angajaţi....la ce sisteme de calcul sunt înRomânia nu ştiu câţi or să-şi mai vadă pensia după o viaţă însclavie.

salariat: Tâmpenie. Cică să le păstrăm pentru pensionare(cărţile de muncă - n. red.) în eventualitatea unor erori aleangajatorilor de până acum, dar în viitor cum o să fie? Ce eratrecut în cartea de muncă era clar şi rămânea pe vecie, aşa cumetodele noi riscăm ca la pensie să nu ne mai găsim aniimunciţi.

vlad: Cea mai mare tâmpenie... Dacă în actualul sistem (cărţi demuncă) au rămas mulţi oameni cu pensie ciuntită datorită multor şisuspecte "accidente" cu arhivele (incendiu, foc etc.), vă daţiseama ce se poate întâmpla de acum încolo?... nu mai vorbim dearanjamente... o bază de date se poate modifica foarte uşor...săvezi pensii mari ce o să aibă unii, nemeritate.

Hanns: Fraierilor, este cel mai bine pentru voi dacă se va reuşiaceastă măsură, pentru că aşa se vede cine fură şi cine estecinstit. Iar pentru tineri este un mare avantaj la găsirea mai uşor(a unui loc de muncă - n.red.) în UE.

ionel ionelule: Eu nu pricep de ce vă supăraţi: practic, tot cese scria în cartea de muncă avea în spate un contract sau un actadiţional. Dacă de acum înainte suntem mai atenţi să avem şi noi unexemplar din ce semnăm cu angajatorul, vom deţine, noi, un exemplardin documentaţia ce dovedeşte vechimea în muncă. Simplu.

Dan Danescu: Cărţile de muncă nu mai sunt luate în seamă dinaprilie 2001. De atunci Casa de pensii emite, anual, decizii cupunctele în baza declaraţiilor depuse de angajator. Grav - caselede pensii au pierdut date din declaraţiile angajatorilor, astfel căunii salariaţi au lipsă şi 6 luni la un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO