Profesii

Firmele romanesti angajeaza directori sperand ca acestia vor deveni si buni manageri

23.02.2004, 00:00 22



Pentru a face fata standardelor cerute pe piata muncii din tarile Uniunii Europene, Romania are nevoie de manageri de top specializati. Succesul tarilor aflate in tranzitie depinde foarte mult de capacitatea acestora de a dezvolta managerii de care au nevoie, iar educatia de management va creste rapid in perioada urmatoare si va trebui sa se adapteze in functie de conditiile economice, culturale si sociale ale tarii respective, a declarat Michel Patry, profesor la Scoala de Inalte Studii Economice Comerciale din Montreal (HEC Montreal).



Romania trebuie sa puna accent mai mult pe dezvoltarea abilitatilor de leadership, comunicare, negociere, gandire strategica, munca de echipa, de luare a deciziilor, pentru ca la partea tehnica studentii sunt foarte bine pregatiti. "In Romania este mult capital uman cu o temeinica si impecabila pregatire stiintifica, dar abilitatile de comunicare, conducere sunt mai putin dezvoltate aici comparativ cu tarile dezvoltate. In tarile est-europene exista o discrepanta intre stocul real de insusiri profesionale detinute de absolventi si nevoia reala de specialisti", a mai spus Patry care a prezentat recent oportunitatile prin care programul canadian de Master in Administrarea Afacerilor (Master of Business Administration - MBA) poate contribui la dezvoltarea economica a Romaniei.



In opinia presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri Canadieni din Romania, John Saroudis, la ora actuala, firmele romanesti nu si-au dat inca seama de importanta educatiei de business. "Doar companiile multinationale cer studii de MBA pentru anumite specializari. Firmele romanesti angajeaza directori sperand ca in timp acestia vor deveni si buni manageri. Ar trebui sa adopte aceste metode care, pana acum, au avut mult succes in tarile dezvoltate", explica Saroudis.



Importanta aptitudinilor de management a fost relevata in ultimii 30 de ani de o serie de cercetari, care au aratat ca, o data cu cresterea gradului de risc al mediului economic - cum este cazul tarilor in tranzitie, deci si al Romaniei - sporeste si nevoia de manageri pregatiti in acest sens.



"In economiile traditionale, experienta manageriala a devenit extrem de importanta pentru garantarea succesului unei companii, iar educatia in domeniul afacerilor ocupa o pozitie cheie in sistemul de invatamant", a afirmat Michel Patry.



Astfel ca optiunile tarilor aflate in tranzitie, ca Romania sau Polonia, sunt de a trimite studenti in strainatate, de a-si dezvolta educatia de business si de a profita de pe urma diferitelor parteneriate incheiate cu institutii de invatamant internationale de prestigiu. "In cazul in care se duc in strainatate exista riscul de a gasi o slujba acolo. Fenomenul de <brain drain> sau de emigrare a personalului foarte bine instruit are loc si aici, dar asta numai pentru ca educatia pe care si-au insusit-o este recunoscuta international si devin foarte mobili pe piata muncii".



HEC Montreal si Universitatea din Ottawa deruleaza impreuna cu Academia de Studii Economice din Bucuresti Programul MBA romano-canadian. Initiat in 1994, programul are pana in prezent peste 400 de absolventi. Dintre acestia, aproape 10% au ales sa paraseasca Romania dupa absolvire, restul de 90% ocupa functii foarte bune si lucreaza in tara sau pentru tara, in cazul in care sunt in strainatate. "Aproape o treime lucreaza in domeniul serviciilor financiare, alte sectoare pentru care opteaza absolventii MBA fiind cel al tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, dar si marketingul si sectorul comercial", a precizat Patry.



El a adaugat ca 33% din totalul absolventilor ajung sa detina pozitii de management mediu, 27% de varf, 11% isi deschid propria afacere, iar 26% lucreaza in expertiza si consultanta.



La randul sau, Paul Andre Michaud, office managing partner la Deloitte Romania, a apreciat ca orice organizatie ar trebui sa aloce aproximativ 5% din veniturile anuale pentru traininguri ale angajatilor. "Apropiata integrare a Romaniei in structurile Uniunii Europene va aduce un flux mai mare de investitii si afaceri, iar nevoia de personal de top specializat va fi mai pregnanta. Companiile romanesti ar trebui la randul lor educate pentru a sti cum sa atraga si sa pastreze personalul specializat, care altfel ar putea da curs unor oferte externe mai avantajoase", a precizat Michaud.



Programul de MBA Romano-Canadian este finantat pana in 2005 de Agentia Canadiana pentru Dezvoltare Internationala (CIDA). Acest program asigura, in afara diplomei de absolvire acordata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, certificate de studii de la HEC Montreal si Scoala de management a Universitatii din Ottawa, Canada, recunoscute in toata lumea.



Programul de MBA are la ora actuala doua specializari, Finante si Marketing, si poate fi urmat in doua variante: MBA Intensive si MBA In Action. Metodele de predare se bazeaza pe studii de caz, simulari, proiecte de grup, astfel incat studentii sa fie pregatiti pentru a face fata responsabilitatilor impuse de o pozitie manageriala. diana.sava@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO