Profesii

Decizie fără precedent pentru învăţământul românesc: şcolile, grădiniţele şi universităţile rămân închise până la toamnă

Anul şcolar 2019-2020 se va încheia cu elevii şi studenţii stând acasă din cauza coronavirusului, şcolile fiind închise până în toamnă, când începe noul an şcolar.

Anul şcolar 2019-2020 se va încheia cu elevii şi studenţii stând acasă din cauza coronavirusului, şcolile fiind închise până în toamnă, când începe noul an şcolar.

Autor: Ramona Cornea

28.04.2020, 00:08 1619

♦ „În şcolile noastre nu se putea respecta distanţarea între elevi nici dacă ar fi mers în ture“, spune Klaus Iohannis ♦ Singurii elevi care se vor întoarce la şcoală vor fi cei care vor susţine examene ♦ Evaluarea Naţională va începe pe 15 iunie, iar examenul de bacalaureat va începe cu probele scrise, pe 22 iunie ♦ Mediile elevilor se vor încheia cu notele pe care le au deja ♦ Măsura închiderii şcolilor a fost luată din 11 martie 2020, iar orele s-au făcut online în acest timp.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri într-o conferinţă de presă că şcolile, grădiniţele şi universităţile nu se vor redeschide în acest an şcolar, după ce cursurile au fost suspendate din cauza pandemiei de COVID-19. Cursurile se vor încheia pe 12 iunie, iar până atunci elevii vor continua orele în mediul online, a adăugat preşedintele Iohannis.

„Nu se deschid şcolile, nu se deschid universităţile, se continuă învăţământul la distanţă, însă mediile se încheie, situaţia şcolară se încheie. Anul şcolar se va încheia cu mediile încheiate, cu situaţiile încheiate, şi, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiţi-vă că nu ar fi posibil în şcolile noastre să se respecte distanţarea între elevi nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunţat la ideea redeschiderii şcolilor“, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a explicat că normele de distanţare vor fi respectate în timpul susţinerii examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale.

„Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore şi se vor pregăti pentru examenele naţionale. Examenele naţionale - evaluarea naţională şi bacalaureatul - se vor organiza aşa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanţare. Vor sta la distanţă mare unii de alţii, vor intra pe un coridor, vor ieşi pe alt coridor. Se vor face dezinfecţii regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în şcoală, şi multe alte reguli“, a adăugat preşedintele.

Şeful statului spune că reluarea cursurilor ar fi venit cu riscuri majore pentru elevi, profesori şi părinţi.

„Faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica două riscuri mari - există riscul major ca să ducă boala la şcoală şi riscul de a duce boala de la şcoală acasă. Sunt o serie de ţări care nu mai doresc să deschidă şcolile. În Franţa s-au deschis şcolile într-o provincie. După puţine zile, zeci de elevi au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi dascăli au ajuns la terapie intensivă“, a spus preşedintele.

Şi ministrul educaţiei, Monica Anisie, a avut ieri o conferinţă de presă în care a precizat că evaluarea naţională va începe pe 15 iunie, iar examenul de bacalaureat va începe cu probele scrise, pe 22 iunie. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, unde este cazul, vor putea reveni la şcoală în perioada 2 - 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naţionale.

„Examenele de titularizare, definitivat sau cele pentru grade se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă şi vom comunica modalitatea şi calendarele. Toate măsurile luate respectă recomandările medicilor. Obiectivele noastre sunt încheierea cu bine a situaţiei şcolare, iar examenele să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea“, a declarat Monica Anisie.

Directorii şcolilor spun că este necesară încheierea situaţiei elevilor în clasele terminale. În ceea ce priveşte probele de la examenul de bacalaureat, cele scrise sunt concludente.

„Este bine că încep cei de clasa a XII-a, este nevoie de încheierea situaţiei lor şcolare cu prioritate. Doar probele scrise sunt concludente, deoarece prin mediile obţinute de-a lungul anilor de liceu, elevii au dovedit că au competenţe, nefiind necesar să le mai dovedească odată şi să piardă vremea în toiul verii“, spune Florica Alexandrescu, di­rectorul Colegiului Naţional Ion Creangă din Bucureşti.

Elevii de clasa a XII-a afirmă că este bine că totuşi se dă examenul de Bacalaureat şi că nu se pierde cu totul anul şcolar.

„În primul rând, este bine că nu trebuie să repetăm anul şcolar pentru că asta ar fi însemnat să pierdem un an din viaţă din cauza acestei situaţii. Este bine şi că vor să ne protejeze şi să fim câte 10 în clasă când dăm examenul, dar cred că o să dureze foarte mult până vom putea să dăm cu toţii examenul, ţinând cont că suntem câte 20 – 30 de elevi în o clasă“, spune Adriana A., elevă în clasa a XII-a.

 

Monica Anisie, ministrul educaţiei: Toate măsurile luate respectă recomandările medicilor.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: S-a renunţat la ideea redeschiderii şcolilor

 

ramona.cornea@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO