Profesii

Cum vedeau piaţa muncii în urmă cu un deceniu profesioniştii din sectorul resurse umane şi care sunt principalele tendinţe în 2015

Cum vedeau piaţa muncii în urmă cu un deceniu...

Autor: Adelina Mihai

13.03.2015, 00:07 1076

Ziarul Financiar organizează pe data de 24 martie 2015 cea de-a zecea ediţie a HR Conference, evenimentul anual dedicat industriei de resurse umane, la care participă anual peste 200 de profesionişti din domeniul HR. Tema ediţiei din acest an – „Salariul, ultimul tabu?“ – aduce în prim-plan un subiect adesea evitat în dezbaterile oficiale de către specialiştii din domeniul HR, dar care stârneşte în continuare mult interes în companii.

Astăzi, ZF face o comparaţie a situaţiei actuale de pe piaţa muncii faţă de cea prezentată în paginile ziarului imediat după prima ediţie a HR Conference, organizată în urmă cu zece ani.

„În resurse umane s-a terminat boieria pentru companii“ – acesta era titlul articolului apărut pe prima pagină din ediţia ZF din data de 24 martie 2006, care sintetiza principalele declaraţii făcute în cadrul primei ediţii a HR Conference. Deficitul de forţă de muncă în sectorul bancar, problema relocării specialiştilor din alte judeţe, salariile semnificativ mai mari ale bancherilor prin comparaţie cu restul angajaţilor din economie şi planurile ambiţioase de recrutare ale unor angajatori precum Dacia erau doar câteva dintre temele puse pe masă de către directorii de HR şi managerii care au luat parte la primul eveniment dedicat resurselor umane organizat de ZF.

În 2006, cu un an înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, oamenii de HR se plângeau de faptul că nu mai au parte de mulţi candidaţi supracalificaţi, aşa cum se întâmpla la începutul anilor ’90, iar acest lucru îi determina să „fure“ angajaţi de la concurenţă. În prezent, această practică a devenit ordine de zi în companii, iar deficitul de specialişti, mai ales în arii cum este IT-ul, este din ce în ce mai acut.

În urmă cu 10 ani, Florin Luca, pe acea vreme director de resurse umane al BRD Groupe Société Générale, vorbea de un volum de recrutări „aproape industrial“, banca recrutând 1.300 de noi angajaţi cu un an înainte, dar şi de faptul că bancherii vor avea parte de creşteri salariale semnificative. „Din cauza supralicitării, salariile managerilor şi ale specialiştilor din sistemul bancar vor fi mai mari decât în Occident în următorii cinci ani“, a spus atunci Florin Luca. În prezent, el ocupă funcţia de director de resurse umane al KazMunayGas International (fostul Rompetrol). În 2006, angajaţii din sectorul bancar erau cel mai bine plătiţi angajaţi din economie (după ce au beneficiat de o creştere salarială de peste 20% faţă de anul 2005), salariul mediu în această industrie fiind atunci de 595 de euro, de aproape trei ori mai mult decât media pe economie.

 

24 martie 2006. ZF HR Conference – ediţia I

La prima ediţie a HR Conference, organizată în 2006, directorii de resurse umane vorbeau despre salarii, despre planurile de angajare, dar şi despre un subiect care astăzi nu mai este de actualitate – deficitul de forţă de muncă în sectorul bancar.

 

Situaţia din prezent este însă puţin diferită. Restructurările şi problemele cu care s-a confruntat sectorul bancar în perioada de criză şi-au pus amprenta şi pe salarii (în sensul că acestea au stagnat), astfel că în luna ianuarie a acestui an salariul mediu în sectorul bancar a fost de 906 euro net pe lună, de 2,3 ori mai mare decât media pe economie, iar bancherii nu mai au cele mai mari salarii medii din economie.

Tot în urmă cu un deceniu, Alain Duval, HR director al Dacia Groupe Renault la acea vreme, vorbea despre faptul că urma să facă un volum mare de angajări într-o perioadă de trei ani, astfel Dacia avea să recruteze într-o perioadă de trei ani 2.000 de tineri direct de pe băncile facultăţii. Astăzi, Automobile Dacia este unul dintre cei mai mari angajatori din economie, iar la Mioveni lucrează peste 14.000 de oameni.

În 2015, la cea de-a zecea ediţie a HR Conference, ZF aduce la aceeaşi masă profesionişti în HR din toate industriile, care să răspundă la câteva întrebări fundamentale legate de rolul pieţei muncii în economie: ce soluţii sunt pentru creşterea în ritm mai accelerat a salariilor angajaţilor români, cum se poate reduce evaziunea fiscală de pe piaţa muncii, cum poate creşte numărul de locuri de muncă din economie, cum schimbăm sloganul României din „ţară cu forţă de muncă ieftină“ în „ţară cu forţă de muncă bine calificată“ şi în ce industrii se vor aplica cele mai mari creşteri salariale în următoarea perioadă.

Printre speakerii care vor participa la conferinţa din acest an se află Mirka Straathof, regional manager în cadrul firmei de consultanţă în management Hay Group,  Ludivine Hélaut, HR communication project leader pe regiunea EMEA în cadrul diviziei de consultanţă în resurse umane Aon Hewitt (parte a brokerului de asigurări Aon), Lavinia Raşca,  profesor EMBA şi MBA în cadrul şcolii de afaceri Asebuss şi director al firmei de training Exec-Edu, Adela Jansen, directorul de resurse umane al BRD, Oana Datki, South East Europe Managing Partner în cadrul companiei Consulteam, sau Mădălina Racoviţan, partener în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO