Profesii

Cine se luptă pe piaţa berii din România şi cât câştigă salariaţii

Cine se luptă pe piaţa berii din România şi cât...

Autor: Ioana David

20.09.2014, 10:00 2553

Ursus, Heineken şi Bergenbier, cele mai mari companii din industria berii, au avut anul trecut salarii medii brute de peste 1.000 de euro, arată o analiză ZF pe baza datelor din declaraţiile anuale depuse de companii.

Cu un nivel mediu brut de 1.300 de euro, Bergenbier oferă cele mai ridicate salarii din sectorul producţiei de bere, iar la polul opus se află URBB, companie care nu este controlată de niciunul dintre liderii mondiali, care are cel mai slab plătiţi salariaţi.

Fiecare dintre cei 3.700 de angajaţi care lucrează în cadrul unuia dintre cei mai mari patru producători locali de bere, Ursus, Heineken, Bergenbier şi United Romanian Breweries Bereprod, a avut anul trecut un câştig lunar brut de cel puţin 800 de euro, potrivit analizei ZF.

Astfel, salariile din industria berii sunt cu 50% mai ridicate comparativ cu salariul mediu brut din economie (540 de euro brut în luna iulie), într-un domeniu care suferă în continuare din cauza scăderii puterii de cumpărare.

Toate companiile şi-au majorat bugetele de salarii în 2013.

Ursus

- A avut un buget pentru salarii şi indemnizaţii de 82 mil. lei anul trecut

- La un număr mediu de angajaţi de 1.511 persoane rezultă că fiecare a obţinut un salariu mediu brut lunar de 4.500 de lei (1.081 de euro).

- Ursus a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 323 mil. euro, fiind liderul acestei pieţe; operează trei fabrici în Braşov, Buzău şi Timisoara şi o facilitate de mici dimensiuni în Cluj, anul trecut a avut un profit de 0,25 mil. euro.

- Are în portofoliu branduri precum Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Stejar, Azuga, Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Miller şi Pilsner Urquell.

Heineken

- A avut un buget pentru salarii şi indemnizaţii de 82 de milioane de lei anul trecut.

- La un număr mediu de 1.233 de angajaţi  rezultă că salariul mediu brut lunar a fost de 5.500 de lei (1.200 de euro).

- Heineken a realizat în 2013 o cifră de afaceri de 253 mil. euro, situându-se pe locul doi în topul berarilor.

- Compania produce bere la Miercurea-Ciuc, Craiova, Constanţa şi Mureş, având cea mai extinsă reţea de producţie, dar şi cel mai extins portofoliu cu 23 de branduri, printre acestea numărându-se Ciuc, Silva, Golden Brau, Bucegi şi altele.

Bergenbier

- Bugetul pentru salarii şi indemnizaţii aferent anului 2013 a fost 46 mil. lei.

- În condiţiile în care numărul mediu de angajaţi a fost de 678 de persoane, rezultă că fiecare a avut un salariu mediu brut lunar de aproape 5.700 de lei (aproape 1.300 de euro).

- Bergenbier a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 100 mil. euro şi pierderi de 23 mil. euro; În 2013 a realizat un profit de 36 mil. euro.

- Operează o singură unitate de producţie la Ploieşti, având în portofoliu branduri precum Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Noroc, dar şi altele.

- Recent, acţionarii canadieni au aprobat o majorare de capital de 65 mil. euro, bani care vor finanţa operaţiunile locale.

United Romanian Breweries Bereprod (URBB)

- Anul trecut, bugetul pentru salarii şi indemnizaţii a fost de 13 milioane de lei.

- La un număr mediu de 296 de angajaţi , rezultă că salariul mediu brut lunar a fost de 3.700 de lei (800 de euro).

- A realizat în 2013 o cifră de afaceri de aproape 58 de milioane de euro şi pierderi de aproape 0,1 milioane de euro.

- Are o singură unitate de producţie, în Capitală, iar în portofoliu are branduri precum Tuborg, Carlsberg, Skol, Holsten sau Guinness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO