Profesii

Barbatii castiga cu 11% mai mult decat femeile

16.05.2007, 19:18 28

Una dintre cele mai vizibile diferente la nivel salarial apare in cazul joburilor din sistemul bancar, unde barbatii castiga cu aproape 16% mai mult decat femeile.
"Este adevarat ca barbatii castiga mai mult decat femeile in banking, statistic vorbind, raportat la numarul total de angajati", spune Mihaela Forgaciu, director de resurse umane la Banca Romaneasca. Pe de alta parte, spune ea, o privire asupra posturilor de top management in banci arata ca, cel putin in Romania, aceasta e o lume guvernata preponderent de barbati.
"O explicatie ar fi mind-set-urile (fixatie, prejudecata - n.red.) celor care decid: exista gandirea de tip traditional care conduce la falsa impresie ca barbatii sunt mai puternici in fata situatiilor de criza sau conflict", explica ea.
Exista insa si exceptii. Florin Luca, director de resurse umane al BRD-SocGen, spune ca banca in care lucreaza este o "banca feminina, condusa de femei". "Femeile reprezinta peste 70% dintre angajatii nostri si aproape 60% din management. In aceste conditii, nu se pune problema diferentelor de salariu. Femeile sunt atat de dinamice, incat trag dupa ele barbatii", declara Luca. La nivel de top management si cu cat salariile sunt mai mari, diferentele salariale dintre barbati si femei se accentueaza. "Potrivit unor studii, volumul de munca al barbatilor, exprimat in numarul de ore petrecute la birou, este mai mare decat al femeilor. Aceasta ar fi o posibila explicatie pentru diferentele salariale", spune head-hunter-ul George Butunoiu, care precizeaza ca preferintele pentru barbati in cazul pozitiilor de conducere este un stereotip in intreaga lume.
Diferentele sunt si mai mari pe masura ce vorbim de posturi tot mai bine plasate pe scara ierarhica. George Butunoiu spune ca in 80% dintre procesele de head-hunting pe care le deruleaza companiile prefera sa angajeze barbati, in aproximativ 10% din cazuri prefera femei, iar in restul de 10% dintre situatii cer imperativ ca potentialii manageri care urmeaza sa recruteze sa fie barbati. "Nu-mi amintesc de o situatie in care sa mi se fi cerut explicit sa gasesc o femeie pentru o anumita pozitie", precizeaza head-hunter-ul.
Dincolo de un benchmark pe domenii, in cadrul companiilor, unul dintre departamentele dominate de puterea "pantofilor cu toc" este cel de resurse umane. "Aproximativ 10% dintre directorii de HR sunt barbati, restul fiind femei. Cu toate acestea, tot barbatii au cele mai mari salarii si aici", explica Butunoiu.
Inegalitatea salariala intre barbati si femei exista si in alte tari, spun specialistii. "De exemplu, un studiu din Marea Britanie arata in 2000 o diferenta de 20% intre salariile acestora", declara Ruxandra Stoian, director HR la PricewaterhouseCoopers, adaugand ca nu se poate trage o concluzie transanta de genul "barbatii sunt platiti mai bine decat femeile cu 17%" prin simpla analiza a unor medii salariale nationale sau sectoriale. Sunt mai multi factori care pot influenta aceste medii: numarul angajatilor, tipul pozitiilor ocupate de acestia, vechimea in munca etc.
"De exemplu, in sectorul constructiilor este posibil ca femeile sa fie cele care ocupa in general posturi ce necesita o pregatire superioara, si de aici o medie salariala mai ridicata fata de cea a barbatilor din acelasi sector. Nu inseamna ca un inginer constructor-femeie castiga mai bine decat inginerul constructor barbat", a mai spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO