Profesii

Angajatii romani, mai nemti decat nemtii

05.12.2005, 19:13 37

Specialistii autohtoni ai Siemens au fost traineri pentru muncitorii germani.

Oficialii concernului german Siemens se declara tot mai multumiti de calitatea angajatilor din Romania, apreciind ca specialistii romani sunt printre cei mai buni ai concernului. Atat de buni incat i-au luat sa-i pregateasca si pe angajatii germani.

"Anul trecut am inaugurat la Linde, in Germania, o fabrica destinata componentelor electronice pentru masini, similara cu cea pe care o avem la Timisoara. Cei care s-au ocupat de pregatirea tehnica a angajatilor de acolo au fost colegii nostri din Timisoara. Asta spune totul despre nivelul care a fost atins aici", a declarat Jurgen Gotz, CAO al diviziei de echipamente pentru siguranta masinii din cadrul Siemens, Siemens VDO.

In cei cinci ani de prezenta pe piata, Siemens VDO Romania din Timisoara a ajuns de la 10 angajati la 1.200, fapt care situeaza unitatea de productie de la Timisoara pe locul doi in clasamentul general al celor 130 de locatii Siemens VDO din intreaga lume dupa numarul de salariati.

Managerul general al Siemens VDO din Timisoara, Jorg Stratmann, este optimist si spune ca numarul de angajati va continua sa creasca in urmatorii ani mai ales ca Siemens a inceput zilele trecute constructia la o noua fabrica. Aceasta va presupune investitii de aproximativ 60 mil. euro, urmand sa fie realizata in mai multe etape. Prima va fi finalizata in octombrie anul viitor, investitia urmand sa se ridice la 25 mil. euro. Aici, concernul va produce toata gama de componente necesare instalatiei de echipamante ce tin de siguranta pasagerilor si a soferilor autoturismelor. Beneficiarii componentelor electronice vor fi marile firme din industria automobilistica - BMW, Volkswagen, Opel, Audi etc.

Oficialii concernului au anuntat ca vor continua investitiile si la Sibiu. Aici, compania a deschis la inceputul lunii trecute fabrica Siemens Industrial Manufacturing Engineering and Aplication (SIME) - a treia din judet -, unde va produce componente si aparatura electronica, in special placi pentru frigidere si masini de spalat.

"In circa 18 luni vom deschide fabrica de asamblare la Sibiu si, daca acum avem 60 de angajati, trecerea timpului va fi proportionala cu numarul angajatilor. Asa ca in trei luni vom avea 100 de oameni, intr-un an 1.000, urmand ca in final sa ajungem la 4.000 de angajati", a spus Nobert Bakic, directorul SIMEA. Treizeci dintre angajati sunt ingineri ce formeaza echipa de baza si au fost scolarizati la Viena si Siegendorf. Concernul a deschis acum doi ani o unitate de productie a prizelor, intrerupatoarelor si sigurantelor automate in cadrul Siemens Electrical Instalation Technology, iar anul acesta a inceput operatiunile Sycatek care produce componente industriale.

Grupul Siemens detine fabrici in noua mari orase din Romania, printre care Timisoara, Bucuresti, Arad si Craiova si are puncte de lucru in 32 de localitati.

In 2004 filiala locala a grupului, Siemens SRL, a derulat pe piata de profil autohtona afaceri de 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO