Profesii

Afacerea Chrysler îi aduce directorului Fiat un „bonus“ de 27 mil. dolari

Sergio Marchionne, CEO al Fiat-Chrysler. Sursa foto - AFP

Sergio Marchionne, CEO al Fiat-Chrysler. Sursa foto - AFP

Autor: Sebastian Tănase

09.03.2015, 00:05 829
Sergio Marchionne, carismaticul CEO al Fiat-Chrysler, va încasa un bonus „special“  de 26,7 milioane de dolari pentru contribuţia sa crucială la preluarea integrală a Chrysler, unul dintre cei mai mari constructori auto americani, de către grupul auto italian Fiat  anul trecut, scrie The Wall Street Journal.

Marchionne, aflat la conducerea Fiat de aproape 10 ani, va primi în total pentru anul trecut 72 de milioane de dolari, suma reprezentând prima „specială“, salariul (şapte milioane de dolari), acţiuni (25 milioane de dolari) şi un bonus de 13 milioane de dolari pentru redresarea situaţiei financiare a constructorului auto italian.

Remuneraţia  executivului de origine italiano-canadiană o depăşeşte pe cea a altor executivi din industria auto europeană şi americană. Spre exemplu, Allan Mulally, fostul CEO al Ford Motor - a doua mare companie de pe piaţa auto americană -, a încasat în 2011 pentru redresarea companiei 29,5 milioane de dolari.

Pachetele salariale ale executivilor Fiat-Chrys­ler sunt printre cele mai mari din industrie, deşi producătorul auto se află pe o poziţie mai slabă decât companiile auto germane, japoneze, franceze şi americane. Conform agenţiei de consultanţă Hay Group, media remuneraţiei directe pentru directorii executivi ai celor mai mari 500 de companii din Europa de anul trecut a fost de 3 milioane de euro.

În cel mai recent raport financiar anual, publicat joi de Fiat-Chrysler, se arată că anul trecut Marchionne a câştigat şapte milioane de dolari sub formă de salariu şi stimulente, cât şi un bonus de 26,7 mil. dolari „ca semn de recunoştinţă a faptului că a fost esenţial în realizările strategice şi financiare majore ale grupului“.

Marchionne va primi bonusul de 13 milioane de dolari în momentul când va decide să se retragă de la conducerea companiei.

Şeful Fiat a afirmat că intenţionează să rămână la conducerea Fiat-Chrysler până în 2018 atunci când se va încheia actualul plan operaţional pe cinci ani.

La începutul anului 2014 Marchionne a dispus achiziţia de către Fiat a încă 42% din acţiunile Chrysler, compania italiană devenind astfel unicul proprietar al grupului american. Ulterior acesta a schimbat numele companiei sale în Fiat Chrysler Automobiles. În prezent grupul este înregistrat în Olanda, are domiciliul fiscal la Londra şi se tranzacţionează în principal pe bursa de la New York.  

În octombrie 2014, Marchionne a dezvăluit că intenţionează să vândă participaţia de 90% pe care Fiat-Chrysler o deţine la Ferrari. De la momentul anunţului, acţiunile Fiat-Chrysler au crescut cu 85%, iar valoarea de piaţă a companiei a crescut la aproape 26 de miliarde. 

Deşi acţiunile au crescut anul trecut, profitul operaţional a fost afectat din cauza deciziei de achiziţie a Chrysler. Astfel, profitul grupului a scăzut cu 68%, la 632 de milioane de euro, în timp ce veniturile au urcat cu 11%, la 96,1 miliarde de euro. Excluzând achiziţia Chrysler şi alte cheltuieli conexe, venitul net al companiei ar fi fost de 955 de milioane de euro. De asemenea, livrările de automobile au crescut cu 6% la nivel mondial, la 4,8 milioane de unităţi.

Dintre executivii americani, Mary Barra, care a devenit CEO-ul General Motors în ianuarie anul trecut, a fost recompensat cu 14,4 milioane de dolari.

Ford nu a dat încă publicităţii date referitoare la remunerarea lui Mark Fields, CEO-ul companiei din iulie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO