Profesii

Absolventii de MBA si Executive MBA de la INSEAD si-au facut asociatie

Absolventii de MBA si Executive MBA de la INSEAD si-au facut asociatie

Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea si absolvent de MBA la INSEAD in 2003: Fara a supara pe cineva, nivelul calitativ al profesorilor de la INSEAD este unul foarte ridicat si cred ca este mult peste ceea ce se gaseste pe piata din Romania.

14.11.2008, 18:59 900

Ovidiu Solomon, asociat la Centerra Capital Partners, fondul de investitii aflat la originea preluarii platformei industriale Tractorul Brasov, este cel care a avut ideea de a grupa toti absolventii INSEAD de pe piata locala intr-o asociatie. Iar formarea unei asociatii de alumni a fost relativ usor de realizat, dat fiind faptul ca toti absolventii de INSEAD au acces la o baza de date care include datele de contact ale tuturor celor care au terminat unul dintre programele scolii de business.

"Pana acum, o parte din absolventii INSEAD din Romania se intalneau de cateva ori pe an pentru a lua masa impreuna si pentru a socializa. Ulterior s-a luat decizia de a infiinta aceasta organizatie, iar lucrurile
s-au derulat foarte rapid", afirma Bob de Man, presedintele boardului Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol si presedinte al asociatiei. Contactarea celorlalti absolventi ai scolii de business s-a facut foarte rapid, iar totul a durat "cat sa trimiti un e-mail".
Belgianul Bob de Man, 39 de ani, a absolvit programul de MBA de la INSEAD in decembrie 2002, iar in 2004 a venit in Romania. "Eram pe partia de schi cand un prieten mi-a sugerat sa urmez cursurile unui MBA. Mi s-a parut o idee buna si am zis ca este o oportunitate de a-mi dezvolta cunostintele de business pe care le aveam deja", spune de Man.
La 24 de ani, belgianul a cumparat prima companie, iar la 29 de ani a schimbat businessul, trecand de la mase plastice la turism. In 2002 a renuntat si la turism pentru MBA-ul de la INSEAD. "Aveam banii necesari, circa 42.000 de euro si am decis sa investesc in dezvoltarea competentelor mele antreprenoriale si manageriale", afirma oficialul Rominserv.
Dupa absolvirea programului de MBA, s-a angajat la Bruxelles, la firma de consultanta in management McKinsey & Company. In 2004 a venit in Romania pentru doua provocari antreprenoriale, iar din martie 2007 s-a alaturat grupului Rompetrol. "Cele mai placute aspecte ale programului de MBA au fost atunci cand interactionam cu ceilalti colegi din toate colturile lumii. Cursurile de acolo implica activitati de echipa, aproape tot timpul esti implicat in proiecte alaturi de alti 4-5 studenti. Mai mult, profesorii nu puneau accent pe output, ci pe oamenii. Scopul profesorilor este sa te faca sa inveti foarte multe lucruri de la colegii tai, nu din carti", descrie de Man experienta de la INSEAD.
In Romania, belgianul l-a cunoscut pe Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU) si absolvent de MBA la INSEAD in 2003. "Am ales sa fac un MBA pentru a-mi dezvolta cunostintele astfel incat sa imi pot gasi de un loc de munca indiferent cum va evolua situatia economica din Romania", afirma Negut. Spre deosebire de oficialul Rominserv, directorul CMU a avut nevoie de mai mult timp pentru a se hotari la ce scoala de business va studia. "Am luat in considerare locurile pe care le ocupau universitatile in diverse topuri mondiale ale scolilor de business, durata cursurilor, locatia, cat si focusul programului. M-a atras ca MBA de la INSEAD s-a axat pe dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale studentilor", mentioneaza directorul executiv al CMU.
In afara de Bob de Man si de Sergiu Negut, din asociatia absolventilor INSEAD mai fac parte deocamdata inca 29 de executivi romani si 12 expati din tari ca Marea Britanie, Slovenia, Italia, Franta, India sau Olanda, care lucreaza pe piata locala.
Asa cum afirma membrii asociatiei, organizatia a fost creata in primul rand pentru a se stabili o legatura intre toti absolventii INSEAD de pe piata locala si pentru a pune Romania pe harta asociatiilor similare existente in toata lumea. Asociatia din Romania este cea de-a 44-a organizatie a absolventilor INSEAD la nivel mondial. De asemenea, membrii organizatiei isi propun sa ofere sprijin si consiliere tinerilor si managerilor din Romania care vor sa frecventeze cursurile scolii de business. "Pe langa partea de consiliere destinata celor interesati sa studieze la INSEAD, asociatia se va implica si in strangerea de fonduri care sa fie ulterior distribuite sub forma unor burse partiale sau integrale celor de aici. Cred ca va fi destul de greu sa strangem aceste fonduri la inceput, insa dupa o perioada de 2-3 ani speram sa putem oferi finantare pentru mai multe persoane", explica de Man.
De asemenea, scopul asociatiei este de a le prezenta doritorilor beneficiile pe care le poate aduce un MBA urmat la o scoala de top din Europa. "Fara a supara pe cineva, nivelul calitativ al profesorilor de la INSEAD este foarte ridicat si cred ca este mult peste ceea ce se gaseste pe piata din Romania", mai spune Negut, de la CMU.
Pe piata locala sunt oferite in prezent aproximativ 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre 4.400 si 35.000 de euro. Piata locala a programelor de MBA si EMBA este estimata la aproximativ cinci milioane de euro, iar numarul managerilor care au absolvit astfel de programe a ajuns la peste 3.000.
 
Pe locul 2 in Europa
 
Scoala europeana de business ofera unele dintre cele mai bune programe MBA full-time la nivel mondial, potrivit clasamentului din acest an intocmit de Financial Times. Analiza publicatiei britanice evidentiaza ca INSEAD se afla pe locul al saselea la nivel mondial, dupa Wharton (SUA), London Business School (UK), Columbia Business School (SUA), Stanford University School (SUA) si Harvard Business School (SUA). In Europa, INSEAD se afla pe locul al doilea in topul scolilor de business, dupa London Business School, dar inaintea unor nume ca IE Business School (Spania), University of Cambridge (UK) sau Iese Business School (Spania).
INSEAD are peste 36.200 de absolventi in peste 160 de tari, salariul mediu al absolventilor este de 12.300 de dolari pe luna. Pretul unui MBA la INSEAD este de peste 54.000 de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO