Prima pagina

Washingtonul sprijina lupta impotriva narcotraficantilor din Columbia

31.08.2000, 00:00 13



Bill Clinton a efectuat ieri o vizita de o zi in Columbia, prima a unui presedinte american in ultima decada, incercand sa demonstreze "prietenia si solidaritatea" Statelor Unite cu autoritatile de la Bogota in lupta lor impotriva traficantilor de droguri si a gherilelor rebele.

Liderul de la Casa Alba a avut o intrevedere cu omologul sau columbian Andres Pastrana, impreuna cu care s-a deplasat in orasul caraibian Cartagena, unde se va intalni cu membri ai politiei nationale columbiene si cu vaduvele ofiterilor de politie ucisi la datorie, relateaza Reuters.

Intr-un mesaj video adresat marti poporului columbian, Clinton a afirmat ca va "aduce un mesaj de prietenie si solidaritate" pentru natiune, pentru presedintele Pastrana si pentru Planul Columbia.

Planului este destinat sa puna capat actiunii narcotraficantilor si sa forteze gherilele sa negocieze un acord de pace, avand o valoare de 7,5 miliarde de dolari, la care Statele Unite participa cu suma de 1,3 miliarde.

"Atata timp cat luptati, cu curaj, sa faceti pace, sa va construiti economia, sa luptati impotriva drogurilor si sa intariti democratia, Statele Unite sunt de partea voastra", se arata in mesaj.

"Democratia in Columbia este atacata", a spus Clinton, adaugand ca "profiturile comertului cu droguri alimenteaza conflictul civil".

Planul Columbia cuprinde cumpararea a 60 de elicoptere militare si pregatirea adecvata pentru doua batalioane militare speciale care vor ajuta trupele de politie sa distruga culturile de plante din care se fac drogurile si laboratoarele speciale din sud-estul Columbiei, zona controlata de miscarile de gherila.

Prezenta lui Clinton in Columbia a fost precedata, marti, pe tot cuprinsul tarii, de un val de proteste fata de aceasta vizita.

Lupte puternice au avut loc intre rebelii comunisti pentru preluarea controlului asurpa unor inaltimi din regiunea Cartagena, mai multe bombe au explodat in fata sediilor a trei banci, iar grupuri de studenti mascati s-au confruntat cu trupele de politie.

Demonstrantii, care afirma ca asistenta financiara acordata de SUA este un semn al cresterii interventiei americane in Columbia, se tem ca acest sprijin ar putea sa amplifice conflictul care dureaza de trei decenii, numai in ultimii zece ani facand peste 35.000 de victime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO