Prima pagina

Vodafone: internetul mobil il va depasi pe cel fix

19.03.2008, 19:20 25

In mai putin de trei ani, numarul utilizatorilor care se vor conecta la internet cu un card de date de la un operator de telefonie mobila il va depasi pe cel al clientilor de servicii prin cablu TV sau linie telefonica, intrucat ritmul de crestere al vanzarilor de solutii de acces mobil la web va fi mai ridicat in Romania decat in Europa de Vest, estimeaza oficialii Vodafone Romania.
In prezent numarul cumulat al utilizatorilor de servicii internet furnizat prin infrastructura fixa de companii ca RCS&RDS, Romtelecom si UPC este mai mare de 1 milion, astfel incat in cativa ani operatorii mobili ar trebui sa depaseasca acest numar de clienti. Operatorii mobili nu au raportat pana in prezent numarul de clienti pentru internetul mobil, ci doar numarul total de abonamente active pentru servicii de date - care include si conexiunile de date de pe telefoanele mobile.
"In Romania, serviciile mobile de date sunt deja foarte avansate, in timp ce numarul de clienti la serviciile internet furnizate prin cablu TV si ADSL se afla sub cel inregistrat in Europa de Vest. Credem ca in Romania conexiunile mobile la internet le vor depasi pe cele fixe mai repede decat anul 2011, data la care compania IDC estimeaza ca acest lucru se va intampla in Occident", a declarat Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.
Un punct de vedere similar a fost exprimat si de Didier Lombard, CEO al grupului France Telecom - actionarul majoritar al Orange, care a declarat saptamana trecuta ca situatia de pe piata din Romania face ca solutiile de internet mobil sa prinda mai repede decat in vestul Europei.
Vodafone a anuntat majorarea vitezei de descarcare (download) a datelor prin internet pana la 7,2 Mbps in intreaga acoperire a retelei 3G a operatorului si a ridicat viteza de incarcare (upload) a fisierelor pana la 1,44 Mbps. Acoperirea serviciilor 3G Vodafone a crescut la 355 de localitati.
Orange si Vodafone au redus in ultimii ani pretul conexiunilor mobile la internet, cele mai ieftine solutii pornind acum de la 10, respectiv 9 euro pe luna. Zapp, care nu a modificat oferta de servicii de date de mai bine de un an, are cel mai ieftin abonament de pe piata - la 9 dolari, insa limita de trafic inclusa in tarif (100 MB) este de cateva ori mai mica decat cea furnizata de Orange sau Vodafone (1,5 GB, respectiv 1 GB) pentru cele mai ieftine abonamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO