Prima pagina

Vladescu: Scandalul politic poate sa-i sperie pe investitori

Vladescu: Scandalul politic poate sa-i sperie pe investitori

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: "Agentiile internationale de rating tac in privinta Romaniei. Poate fi un lucru bun, dar si o veste rea avand in vedere performantele macroeconomice din 2006"

19.03.2007, 19:27 14

Agentiile de rating intarzie sa puncteze performantele macroeconomice din 2006, iar Moody's chiar vede o oprire a reformelor din cauza crizei politice.
Ar fi o crima ca Romania sa piarda actuala fereastra de oportunitate economica "din motive de razmerita politica", investitorii straini fiind foarte greu de intors din drum odata ce s-au speriat, mai ales intr-un climat extern nefavorabil, afirma Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.
"Sper sa avem suficienta minte incat sa evitam asa ceva. Ferestrele de oportunitate se inchid in afara controlului nostru si nu mai conteaza ce le spunem investitorilor dupa ce s-au speriat. Pe pietele externe n-o sa se uite nimeni la discursuri linistitoare ale politicienilor oricat de inteligente ar fi", a declarat Vladescu pentru ZF.
Este primul oficial cu rang inalt care vorbeste direct despre riscul deteriorarii imaginii Romaniei pe pietele externe din cauza agitatiei politice prelungite. In urma cu o luna, premierul Calin Popescu-Tariceanu afirma ca inca nu sesizeaza semnale negative din exterior.
"Agentiile internationale de rating tac in privinta Romaniei. Poate fi un lucru bun, dar si o veste rea avand in vedere performantele macroeconomice din 2006", spune Vladescu. De sase luni, Standard&Poor's mentine perspectiva de rating pozitiva pentru Romania fara a da marirea de nota. Nici Moody's nu are in vedere o reevaluare pe termen scurt, iar de la Fitch perspectiva de rating este stabila.
"Deteriorarea recenta din mediul politic din Romania pare sa fi oprit procesul reformelor structurale", a declarat Kenneth Orchard, analistul pentru Romania al Moody's.
Pana acum, Mugur Isarescu, seful bancii centrale, a evitat sa comenteze posibilele influente negative ale instabilitatii politice. In prima parte a lui februarie el spunea ca nu a observat vreun impact pe pietele financiare.
Pietele internationale de capital continua sa traverseze o perioada prelungita de corectii care au afectat si Bursa de la Bucuresti. De asemenea, investitiile straine directe au scazut in ianuarie la circa 400 mil. euro, cu 44% sub nivelul din ianuarie 2006, in timp ce deficitul extern a urcat cu 83% pana la 766 mil. euro, gradul de acoperire scazand la 51%. Cu toate acestea, leul a continuat sa se aprecieze.
"Sa iesim din iluzia ca rezerva BNR este foarte mare pentru o eventuala criza. Sigur ca poate rezista o perioada, dar daca o ia cursul serios la vale am putea vedea ca nu ajunge prea mult", spune Vladescu.
El afirma ca nu FMI a descoperit vulnerabilitatea Romaniei din cauza deficitului extern in crestere, pericolele fiind luate in calcul si de BNR, si de Ministerul Finantelor.
"FMI este de acord ca pe termen scurt riscul nu este ridicat, insa stim si noi ca pe termen mediu putem avea o problema reala. Dezechilibrul comercial este o situatie necesara pe o perioada limitata de timp pentru ca populatia castiga mai bine si pretinde mai multe bunuri si servicii. Cred ca este nevoie de circa cinci ani pentru a fi satisfacuta cererea de bunuri de larg consum din productie interna", spune Vladescu.
Ministrul finantelor afirma ca nu detine o reteta miraculoasa prin care politica fiscala sa fie 100% consecventa cu cerintele de stabilitate macroeconomica. "Aceasta ar insemna taxe mai mari si eventual surplus bugetar. De cealalta parte avem o populatie inca prost platita, multi pensionari cu pensii mici si o infrastructura neglijata de 30 de ani. Romania are in prezent cele mai mari proiecte de investitii in infrastructura din Europa", afirma ministrul. Vladescu spune ca cea mai buna imagine a restructurarii economiei este ca a ajuns sa incaseze peste 25 mld. euro din exporturi, fara a profita de pe urma cresterii pretului graului sau al petrolului, dupa ce in urma cu zece ani se vorbea despre un plafon maxim de 10 mld. euro.
Ministrul finantelor afirma ca bugetul a incheiat luna februarie cu un deficit sub 1% din PIB, inclusiv din cauza scaderii incasarilor din TVA.
"La importurile comunitare nu mai incasam in vama nimic. Trebuie sa asteptam sa se incheie ciclul comercial pana cand marfa ajunge la cumparator, ceea ce inseamna o amanare de venituri cu cel putin 60 de zile. In plus, e posibil ca unii sa incerce sa rupa lantul TVA prin infiintarea de firme fantoma. Daca vom constata ca apare o frauda fiscala importanta vom interveni cu instrumentele europene", spune Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO