Prima pagina

Violentele in prim-plan la Genova

23.07.2001, 00:00 22



Politia a efectuat ieri dimineata un raid asupra sediului unui grup care coordona actiunile de protest de la summit-ul G8 din Genova, operatiune soldata cu ranirea a 40 de protestatari si arestarea altor zece.

O camioneta a politiei a distrus poarta scolii unde Forumul Social Genova (GSF) isi amenajase sediul. Militantii arestati sunt din Italia, Spania, Franta si Marea Britanie, relateaza CNN.

Raidul a avut loc dupa ce fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene impotriva a circa 2.000 de demonstranti care au incercat sambata dupa-amiaza sa patrunda in perimetrul de securitate instituitn zona unde avea loc reuniunea sefilor de stat din primele sapte state industrializate ale lumii plus Rusia.

Vineri, in prima zi a summit-ului, ciocnirile dintre manifestantii anti-globalizare si politie au provocat moartea unui tanar italian de 23 de ani, Carlo Giuliani.

Purtatorul de cuvant al GSF, Vittorio Agnoletto, a declarat ca membrii acestei organizatii au fost tratati cu brutalitate de catre politie in timpul raidului de ieri, circa 20 dintre raniti avand nevoie de spitalizare.

In timp ce in oras violentele continuau, liderii G8 si-au incheiat ieri reuniunea, recunoscand ca nu au reusit sa rezolve divergentele dintre Statele Unite si tarile europene in problema incalzirii climei.

Declaratia finala arata ca desi toate tarile G8 "sunt ferm de acord" cu nevoia reducerii emisiilor de gaze ce produc efectul de sera, dar exista divergente privind Protocolul de la Kyoto si ratificarea acestuia.

Protocolul de la Kyoto are drept scop reducerea emisiilor de gaze ce produc efectul de sera, fiind negociat in 1997 de SUA si principalele state industrializate, dar actualul presedinte american, George W. Bush, a respins acest document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO