Prima pagina

Video: "Sansa" anului pentru angajatori: numar dublu de absolventi de facultate

Video: "Sansa" anului pentru angajatori: numar dublu de absolventi de facultate
30.06.2008, 00:00 18

Infuzia de capital uman tanar din acest an ar putea fi una dintre cele mai bune vesti pe care le pot primii angajatorii romani, in conditiile in care Romania este este cel mai fierbinte punct de pe glob in acest an in functie de deficitul de oameni. Astfel, 73% dintre companii declara ca nu gasesc personal calificat pentru pozitiile scoase la concurs, conform unui studiu realizat recent de compania de recrutare si leasing de personal Manpower.

Ca urmare a deficitului de personal din ultimii ani, tinerii absolventi s-au asezat destul de confortabil intr-o pozitie de forta pe piata muncii. Angajatorii nu se asteapta, insa, la schimbari semnificative dupa ce numarul licentiatilor se va dubla in acest an.

"Numarul dublu de absolventi nu va afecta major piata fortei de munca si este putin probabil ca salariile sa scada", spune Madalina Uceanu, director executiv al companiei de recrutare Aims Human Capital Romania.

Banii par sa fie principalul argument pe care il iau in considerare cei mai multi dintre tineri in momentul in care decid sa se angajeze. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de compania de cercetare Synovate, peste 60% dintre tineri vor sa lucreze pentru a avea un salariu mare. Si cei mai multi dintre ei isi doresc salarii de pornire de peste 500 de euro si chiar 1.000 de euro, in conditiile in care companiile din piata ofera, in medie, 300 - 400 de euro pentru pozitii de entry-level.

Salariile tinerilor pentru pozitii de entry-level au avansat constant in ultimii ani pe fondul deficitului de specialisti si a numarului mare de angajari anuntate de companii.

Principalul repros pe care il aduc angajatorii tinerilor absolventi nu este legat de numarul acestora, ci de lipsa de pregatire in momentul finalizarii studiilor.

"Nu cred ca este foarte important ca invatamantul din Romania sa produca mai multi absolventi. Este nevoie si de tineri cu potential, dar problema resimtita in piata in ultimii ani a fost deficitul de competenta", este de parere si Daniel Toghina, directorul de resurse umane al dezvoltatorului Impact Developer & Contractor.

Mai multi absolventi inseamna mai multi potentiali candidati la angajare, de unde si mai multe optiuni pentru companiile angajatoare. Dubla generatie de absolventi va avea mai degraba un impact cantitativ asupra pietei fortei de munca, cu atat mai mult cu cat mare parte dintre studenti lucreaza inca din timpul facultatii. Astfel, 40 - 50% dintre studentii in ani terminali la Academia de Studii Economice au deja un job.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO