Prima pagina

Vaticanul nu-si deschide arhivele pentru evrei

25.07.2001, 00:00 7



Congresul Mondial Evreiesc (WJC) a anuntat ca o comisie comuna cu istoricii Bisericii Romano-Catolice si-a suspendat activitatea privind rolul Vaticanului in Holocaust, relateaza BBC.

Directorul executiv al WJC, Elan Steinberg, a declarat ca Vaticanul refuza sa deschida toate arhivele sale pentru membrii comisiei, infiintata in 1999 pentru a examina Holocaustul si rolul jucat de Suveranul Pontif din acea vreme, Papa Pius al XII-lea.

Istoricii din comisie au informat in scris Vaticanul despre decizia lor de a-si suspenda activitatea, scrisoarea fiind facuta publica la New York de catre WJC.

Documentul este semnat de toti cei trei membri evrei si de ambii reprezentanti ai bisericii catolice din comisie si arata ca aceasta nu-si poate mentine credibilitatea fara un raspuns pozitiv privind materialele solicitate din arhivele Vaticanului.

Papa Pius al XII-lea a fost acuzat ca a stiut despre uciderea sistematica a evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Holocaustul fiind un subiect controversat in contactele dintre Vatican si liderii cultului mozaic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO