Prima pagina

Vara asta, statul ingheata datoriile companiilor de stat

24.06.2003, 00:00 19



In Romania nu va fi aministie fiscala, chiar daca autoritatile nu reusesc de ani de zile sa opreasca acumularea de noi arierate, atat la bugetul statului cat si in relatiile comerciale dintre companii.



"Nu este vorba de amnistie fiscala, ci de un proiect de inghetare a datoriilor istorice la nivelul de la 31 decembrie 2002", afirma ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



Fericitii care ar putea beneficia de proiectul in cauza - 91 de companii de stat, aflate in subordinea Autoritatii pentru Privatizare, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Transporturilor (companiile de transport feroviar), si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Conditia inghetarii datoriilor istorice, este - ca si in cazul Ordonantei 40 privind esalonarile si facilitatile la plata datoriilor (aplicata in general companiilor private) - plata la zi a debitelor curente. Autoritatile ar incerca astfel sa blocheze aparitia de noi arierate. Conform proiectului, statul renunta pe o perioada de 7-8 ani sa calculeze penalitati si majorari de intarziere. Ministerul Finantelor a ajuns la concluzia ca penalitatile nu fac decat sa umfle datoriile, pe care societatile de stat nerestructurate si producatoare de pierderi, oricum nu le platesc.



Tanasescu spune ca in prezent se analizeaza caz cu caz situatia fiecareia din cele 91 de companii si implicarea acestora in lantul blocajului financiar.



Ministrul finantelor nu avanseaza nici un termen exact pentru finalizarea proiectului, insa spune ca o solutie va trebui gasita pana la sfarsitul verii. "Pana acum am elaborat trei variante de solutii, dar trebuie sa mai lucram", a declarat Mihai Tanasescu.



Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a apreciat saptamana trecuta ca amnistia fiscala ar reprezenta doar "o solutie de moment", care nu rezolva problema.



Programele individuale care vor fi elaborate pentru fiecare companie in parte au in vedere o serie de restructurari pentru reducerea costurilor de functionare. In plus, companiile care primesc subventii de la bugetul de stat ar putea beneficia de o majorare a acestora, cu un control strict al destinatiei banilor, respectiv plata debitelor.



Proiectul de inghetare a datoriilor trebuie sa primeasca acceptul Comisiei Europene, intrucat intra in categoria ajutorului de stat, strict reglementat de normele comunitare.



Ministrul finantelor declara in urma cu o luna, in fata reprezentantilor Comisiei Europene, ca a venit "momentul unor decizii cruciale" pentru disciplinarea financiara a companiilor de stat, care profita de statutul lor pentru a nu-si plati datoriile, oferind in acelasi timp salarii mari angajatilor.



"Ne gandim la o injectie de bani din buget, care sa intre in lanturile de catre trei-patru companii cu datorii intre ele si catre bugetul de stat, astfel incat sa dam drumul banilor sa circule si sa ajunga inapoi la buget. Companiile nu vor vedea nici un ban, asa ca nu-i vor putea folosi pentru majorari salariale, de exemplu", spune Tanasescu.



Pana nu gaseste o solutie eficienta prin care sa controleze cresterea arieratelor, ministerul finantelor nu poate spera sa primeasca acceptul FMI pentru majorarea deficitului bugetar pe 2004, din cauza riscurilor inflationiste. razvan.voican@zf.to

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO