Prima pagina

Vanzarile de medicamente compensate si gratuite s-au triplat pe primul trimestru

25.05.2005, 20:00 15

Consumul de medicamente compensate s-a triplat pe primul trimestru al anului, pe fundalul subventionarii cu 90% a unor categorii de medicamente, dar si al incertitudinii provocate de criza de lichiditate din sistemul de plati.

Cu alte cuvinte, oamenii au folosit la maximum facilitatea de compensare de 90%, astfel incat resursele bugetare alocate sunt pe cale de a se epuiza - aceasta fiind una din cauzele crizei din sanatate din ultima perioada.

In aceasta perioada, consumul de medicamente compensate si gratuite a crescut la 147 de milioane de euro (5.320 de miliarde de lei), fata de numai 56 milioane de euro (2.268 de miliarde de lei) in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.

Din aceasta suma, aproximativ 60% au reprezentat medicamentele care intra in categoria celor subventionate integral.

La randul lor, medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC-uri) au reprezentat circa 10% din medicamentele gratuite vandute.

Medicamentele compensate partial au reprezentat putin peste 40% din cele aproape 150 de milioane de euro.

Sistemul de compensare cu 90% introdus la sfarsitul anului trecut s-a mentinut si pe primul trimestru din 2005, fiind schimbat abia in aprilie, prin plafonarea valorica lunara a retetelor. "Cresterea puternica a consumului de compensate pe primul trimestru s-a produs pe fondul incertitudinii din sistem.

A fost mai mult o problema psihologica, un efect invers, pacientii ingramadindu-se in farmacii si solicitand eliberarea medicamentelor pe intreaga perioada de valabilitate a retetelor primite", a afirmat Ioan Nani, directorul general al companiei farmaceutice Antibiotice Iasi.

Numarul retetelor pe baza carora se pot elibera medicamentele gratuite si compensate a crescut de la 5,7 milioane in primul trimestru din 2004, la 7,4 milioane in 2005.

Ritmul de crestere este inferior pietei compensatelor, ceea ce inseamna ca s-a majorat si valoarea medie a fiecarei retete eliberate de medici.

"Cresterea puternica s-a inregistrat pe partea de retail. O crestere substantiala s-a produs si pe programele nationale de tratament al diabetului derulate in spitale. In ansamblul sau insa, segmentul de spitale nu a fost foarte dinamic", a spus Aurel Tudose, director general al producatorului de oncologice Sindan.

Pe segmentul programelor nationale de oncologie, fondurile alocate de Ministerul Sanatatii anul acesta sunt de aproximativ 2.100 miliarde de lei (circa 58 mil. euro), in timp ce anul trecut au fost de 1.900 miliarde de lei, conform lui Tudose.

"Pe oncologie s-a inregistrat o crestere de circa 10% in primul trimestru", a mai precizat Tudose.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO