Prima pagina

Un nou armistitiu in Macedonia

06.07.2001, 00:00 10



Guvernul macedonean a anuntat o incetare a focului in conflictul cu rebelii albanezi, mediata de NATO si care urma sa intre in vigoare la miezul noptii de joi spre vineri. Insa confruntarile continua in nordul tarii chiar in momentul anuntului.

"In urma cu o jumatate de ora am ajuns la un acord pentru incetarea focului semnat de guvernul macedonean si NATO si stim ca Alianta a semnat un acord similar cu Armata Nationala de Eliberare ieri noapte", a anuntat ieri intr-o declaratie executivul de la Skopje.

Presedintele Boris Traikovski declarase miercuri ca liderii macedoneni au cazut de acord sa caute rezolvarea pasnica a conflictului avand la baza propunerile facute de expertul constitutional francez Robert Badinter, relateaza CNN. Badinter a elaborat un proiect de Constitutie analizat in prezent de politicienii macedoneni si albanezi.

Etnicii albanezi, care reprezinta circa 30% din populatia Macedoniei, doresc drepturi sporite, in timp ce majoritatea slava considera ca rebelii lupta de fapt pentru anexarea unor teritorii macedonene provinciei Kosovo sau Albaniei.

Negocierile dintre liderii politici slavi si albanezi privind imbunatatirea drepturilor minoritatii albaneze au esuat luna trecuta, fapt ce a dus la o noua intensificare a luptelor in nord-estul fostei republici iugoslave.

Emisarul special american in Macedonia, James Pardew, si cel european Francois Leotard au facut eforturi deosebite de la inceputul acestei saptamani pentru a obtine un acord de pace, temandu-se ca actualul conflict ar putea degenera intr-un razboi civil. Marti, politicienii macedoneni au reluat negocierile, insa operatiunile armate au continuat.

Un soldat macedonean a fost ucis marti in urma unei ambuscade a rebelilor asupra unei patrule guvernamentale in apropiere de Skopje, ridicand la 34 numarul victimelor in randul armatei de la inceputul conflictului, in februarie.

Luptele au continuat si miercuri, cand armata a bombardat pozitiile albaneze de pe dealurile din jurul orasului Tetovo, unde rebelii ocupasera noi teritorii la sfarsitul saptamanii trecute.

O incetare a focului respectata de ambele parti si un mediu politic stabil reprezinta conditiile puse de NATO pentru desfasurarea a circa 3.000 de militari in Macedonia, in vederea supravegherii dezarmarii rebelilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO