Prima pagina

Ultimele ore ale lui Saddam: Bush trimite un ultimatum

18.03.2003, 00:00 13

Surse americane indicau ieri seara ca presedintele Bush ii va da lui Saddam Hussein 72 de ore pentru a parasi Irakul impreuna cu colaboratorii apropiati. Suprinzator, imediat dupa aflarea vestii, pietele americane au inregistrat cresteri de 2-3%, puse de specialisti pe seama incheierii acestei lungi perioade de incertitudine. Discursul lui Bush, programat pentru ora 3 dimineata, ora Romaniei urma sa se petreaca dupa inchiderea editiei Ziarului Financiar, insa agentiile de presa dadeau ca sigur faptul ca Statele Unite si aliatii sai nu vor mai incerca sa treaca o rezolutie prin Consiliul de Securitate si vor alege calea razboiului, in cazul in care Saddam nu se va retrage in exil. Inspectorii ONU au inceput ieri seara, in graba, retragerea de la Bagdad, in vreme ce agentiile de informatii americane indicau ca Irakul se pregateste sa foloseasca arme chimice, in confruntarea ce pare, in acest moment, inevitabila. Momentul adevarului" de care vorbea duminica Bush a ramas fara ecou: Franta e pe aceleasi pozitii inflexibile, lucru care face imposibil un razboi aprobat de ONU. Ca atare, interventia americana va trebui justificata prin apelul la mai vechi rezolutii ale  Consiliului de Securitate, si chiar si asa, va risca sa fie criticata vehement de statele membre ONU. Trupele americane si britanice din Golf sunt pregatite pentru ordinul de interventie, care ar putea veni cel mai tarziu joi. Pana la ora inchiderii editiei, Saddam Hussein ramasese pe pozitie: cea mai recenta declaratie publica a lui indemna la rezistenta "cu sabii si pumnale, daca alte arme nu mai gasim".

Semne ca Saddam va cadea: datoria irakiana se scumpeste
Nu numai avioanele si rachetele indreptate spre Irak sunt semne ale unei confruntari apropiate, ci si cativa indicatori financiari care trec neobservati pentru cei mai multi dintre analisti. Si totusi, ei spun multe: datoriile neplatite ale Irakului au ajuns sa se vanda de doua ori mai scump decat in septembrie anul trecut. Bloomberg citeaza cazul unui fond de investitii, Emergent Alternative Fund, care a cumparat in ultimul an creante pentru 6 milioane de dolari din datoria neplatita a Irakului. Unii manageri de fonduri care investesc in titluri cu risc sporit sunt atat de increzatori ca Irak isi va plati datoriile incat accepta sa plateasca acum 16 centi  pentru un dolar din datorie. In luna septembrie a anului trecut, cele 11 miliarde de dolari care erau pe piata,  din datoria totala de 62 miliarde de dolari a Irakului, se tranzactionau la cursul de 8 centi pentru un dolar. Irakul are datorii de 2600 de dolari pe persoana, pe locul doi mondial, dupa Argentina, care inregistreaza putin peste 4000 de dolari, conform CIA.
Cum vedeti si in graficul de mai jos, la granita irakiana se afla 265.000 de soldati americani si britanici, gata sa intre in tara si sa schimbe intreaga clasa politica, daca putem folosi acest nume pentru echipa lui Saddam. In acelasi timp, debitorii Irakului, inclusiv Romania, se intreaba cum si in ce fel vor reusi sa-si ia banii inapoi. Surse guvernamentale indica faptul ca acest lucru a fost discutat la intalnirea Nastase-Blair si la cea pe care premierul a avut-o la Bucuresti cu secretarul american al comertului. Premierul a argumentat ca Romania are o pozitie foarte buna pentru a participa la reconstructia Irakului, proces din care putem recupera ceva bani, nu insa datoriile. Experienta altor tari aflatein aceeasi situatie, intre care Iugoslavia, arata ca schimbarea de regim nu aduce automat plata datoriei - de cele mai multe ori, noile guverne prefera sa porneasca de la zero si transforma datoriile in bonduri cu scadenta foarte lunga - 20 ani in cazul Bosniei, care a facut acest lucru in 1996. Chiar si asa, raman sperantele ca vom reusi sa punem mana pe contracte de reconstructie, mai ales ca avem cateva atu-uri: aproximativ 3000 de romani au lucrat in Irak, au experienta necesara si vorbesc limba araba. Firmele romanesti au avut mai bine de un deceniu contracte importante cu Irakul, insa au fost nevoite sa le intrerupa in 1990, cand a venit embargoul. Irakul este cel mai mare debitor al Romaniei, cu 1,7 miliarde de dolari, toate contractate inainte de revolutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO