Prima pagina

UE: Lupta impotriva coruptiei trebuie sa vizeze pestii cei mari

11.03.2004, 00:00 15



Comisarul pentru exdindere Gunter Verheugen a facut ieri o recomandare dura autoritatilor de la Bucuresti pe care le-a invitat ca, in materie de lupta impotriva coruptiei, sa-i vizeze pe "pestii cei mari", care innoata in sistemul politic si nu sa se limiteze la prinderea micilor functionari corupti.



Verheugen a facut aceste declaratii in plenul Parlamentului European, la Strasbourg, in timpul prezentarii Raportului privind pregresele Romaniei, care cere "reorientarea" negocierilor de aderare.



Documentul a fost ieri prezentat in plen de raportorul pentru Romania Emma Nicholson. Ea ceruse initial, intr-un amendament la raport, suspendarea negocierilor dintre Romania si UE pentru ca ulterior sa fie de acord cu formula ca "negocierile sa fie reorientate". Chiar si asa, exista riscul ca data 1 ianuarie 2007 ca moment al integrarii Romaniei in UE sa fie amanata. Posibilitatea vine si dintr-o alta sursa - adoptarea raportului asupra Bulgariei, dezbatut tot ieri, care recomanda ruperea tandemului alcatuit de cele doua tari, pentru ca Bulgaria este mai avansata decat noi.



De la publicarea raportului in forma elaborata de Comisia de politica externa si pana la prezentarea lui in plen, autoritatile de la Bucuresti au facut un lobby intens pentru "indulcirea" observatiilor, extrem de critice. Acest lucru pare putin probabil intrucat raportul Emmei Nicholson are avizele majoritatii comisiilor din Parlamentul European, iar in Comisia de politica externa el a fost votat de reprezentantii tuturor grupurilor politice.



Ieri Gunter Verheugen a fost foarte transant. "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa vizeze sistemul politic. Judecarea micilor functionari nu este suficienta. Trebuie initiate procese si in cazul pestilor mari.", a spus comisarul.



El a adaugat ca nu doreste modificarea calendarului de negociere cu Romania si Bulgaria, reluand insa si declaratii mai vechi: "Cheia succesului se afla la Bucuresti si Sofia."



Verheugen a cerut si o mai mare rigoare in folosirea fondurilor europene. Emma Nicholson a spus la randul ei ca "toata lumea vrea ca Romania sa se integreze, dar nu cu orice pret." Adica, daca Bucurestiul vrea sa nu piarda cursa pentru integrare trebuie sa rezolve rapid toate observatiile cuprinse in raport.



Raportul in discutie, care va fi votat astazi, deplange faptul ca in ciuda progreselor, Romania intampina grave dificultati in respectarea criteriului politic de la Copenhaga, si spune ca fara progrese rapide Romania nu va putea incheia negocierile in 2004, lucru care va conduce la intarzierea aderarii. Repunerea in discutie a criteriului politic si a statului de drept este unul dintre cele mai grave reprosuri aduse autoritatilor de la Bucuresti. Ce trebuie sa faca Guvernul pentru ca Romania sa ramane in cursa aderarii? Sa lupte decis impotriva coruptiei, mai ales a celei de la nivel politic, sa asigure functionarea justitiei, controlata acum de la nivel politic, sa asigure libertatea presei, sa ia masuri pentru eliminarea relelor tratament aplicate de politie si sa interzica adoptiile internationale. Documentul face trimitere si la contractul fara licitatie acordat de Guvern firmei americane Bechtel pentru construirea autostraii Brasov - Bors. Parlamentul se declara ingrijorat de lipsa unei licitatii in acest caz si cere Comsiei sa faca lumina. Ieri presedintele Ion Iliescu a declarat ca reactiile europenilor fata de acest proiect nu au fost corecte.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO