Prima pagina

Trans Balkan Fund pleaca la vanatoare de afaceri

30.05.2001, 00:00 16



Trans Balkan Fund Romania, cel mai nou fond de investitii cu capital de risc de pe piata romaneasca, a realizat un prim plasament in valoare de 600.000 de dolari, intr-o firma producatoare de software, a declarat Constantin Bogdan, director de investitii.

Fondul este gestionat de Small Enterprise Assistance Funds Management Romania SRL, care face parte din grupul international SEAF. SEAF administreaza 14 fonduri in tari din Europa Centrala si de Est si din Asia, si are un capital disponibil de 140 milioane dolari.

Fondul a devenit operational incepand de la 31 martie si dispune de un capital de 8 milioane de dolari. "Este in curs operatiunea de strangere a unui capital suplimentar de 4 milioane de dolari, pana la sfarsitul anului", spune Constantin Bogdan. Finantatorii majori sunt BERD, USAID si IFC.

Trans Balkan Fund este singurul fond de investitii cu capital de risc intrat in Romania de la inceputul anului, in conditiile in care cele deja existente pe piata si-au cam epuizat banii.

Trans Balkan Fund Romania poate finanta investitii cu valori cuprinse intre 100.000 si 1.000.000 de dolari. In cazul in care o anumita afacere se dovedeste foarte profitabila si are nevoie de o finantare de peste un milion de dolari, exista posibilitatea atragerii de coinvestitori.

Trans Balkan Fund Romania poate incheia parteneriate cu Growth Fund si Soros Fund, care pot veni intr-o afacere cu inca 1-2,5 milioane de dolari.

"Urmarim sa identificam companii care se afla in fata unor oportunitati reale de afaceri si care, in masura in care isi asigura finantarea, pot creste spectaculos", a declarat Constantin Bogdan.

Fondul participa la majorari de capital, combinate cu acordarea unor imprumuturi, eventual convertibile in actiuni.

In principiu, opteaza pentru participatii minoritare, de 20-49%, fara sa aiba restrictii teritoriale importante. "Ceea ce urmarim este ca intrerpinzatorul sa-si pastreze controlul asupra afacerii si motivatia", spune Bogdan.

Durata investitiei variaza intre trei si sase ani, perspectiva unei iesiri profitabile din afacere fiind una din conditiile principale pentru realizarea unui plasament.

In schimbul finantarii, Trans Balkan Fund solicita reprezentare in Consiliul de Administratie si are un cuvant important atat in deciziile strategice, cat si in cele operationale, de importanta majora, cum ar fi incheierea unei contract care sa reprezinte 25-30% din cifra de afaceri a firmei.

De asemenea, fondul se implica in dezvoltarea structurilor interne si a procedurilor de raportare din firma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO