Prima pagina

Summit-ul Mileniului, marcat de obiective ambitioase si incidente diplomatice

07.09.2000, 00:00 56



Regi, presedinti si prim-ministri din peste 150 de state s-au reunit la New York

an cadrul Summit-ului Mileniului Natiunilor Unite, organizatie care isi propune ca in prima parte a secolului 21 sa reduca la jumatate saracia, ignoranta si bolile de pe mapamond.

Potrivit proiectului de declaratie care urmeaza sa fie adoptata maine, la incheierea reuniunii de trei zile, ONU se angajeaza sa injumatateasca numarul persoanelor care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi, numarul acestora fiind in prezent de peste un miliard.

Un numar aproape egal de oameni nu au acces la apa potabila - majoritatea acestora fiind aceeasi cu cei din prima categorie. Numarul lor urmeaza sa fie de asemenea injumatatit pana in anul 2015.

Pana la aceeasi data este prevazuta scolarizarea elementara pentru toti copiii din lume, relateaza Reuters.

Propuneri similare au fost prezentate la diverse reuniuni ale Organizatiei Natiunilor Unite , fara a se inregistra progrese in acest sens.

"Trebuie sa ne straduim din ce in ce mai mult. Puteti sa credeti ca sunt un visator, asa cum unii chiar m-au numit. Dar fara un vis nu obtii nimic", a afirmat secretarul general al ONU Kofi Annan.

Ca in fiecare an, liderii mondiali folosesc prezenta la summit-ul de la New York pentru diverse intrevederi bilaterale, peste 700 de astfel de intalniri fiind programate in aceasta perioada.

In timp ce scopul declarat al Summit-ului Mileniului este reducerea decalajului dintre tarile bogate si cele sarace, presedintele american Bill Clinton si-a porpus ca in cele trei zile ale reuniunii anuale a Natiunilor Unite sa faca tot posibilul pentru ca israelienii si palestinienii sa ajunga la o intelegere, avand in vedere faptul ca mai este doar o saptamana pana la data-limita anuntata de liderul palestinian Yasser Arafat pentru proclamarea statului independent.

Clinton urma sa aiba ieri intrevederi separate cu premierul israelian Ehud Barak si cu liderul palestinian. Premierul canadian Jean Chretien a anuntat chiar o intrevedere directa intre cei doi protagonisti, care era exclusa anterior.

"Arafat se va intalni maine cu Bill Clinton si cu Ehud Barak", a declarat Chretien la finalul unei intrevederi avute marti, la Ottawa, cu Arafat. Un inalt responsabil israelian a afrimat insa ca in agenda lui Barak nu figureaza nici o intrevedere cu liderul palestinian.

"Nici o intrevedere nu este prevazuta pentru moment", a declarat responsabilul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, adaugand ca o eventuala intrevedere va depinde de rezultatul discutiilor bilaterale dintre Clinton si Arafat.

Arafat nu a mentionat, in cursul conferintei de presa comune cu Chretien, daca se va intalni cu Barak. El a evitat, de asemenea, sa precizeze daca este pregatit sa amane proclamarea unilaterala a unui stat palestinian, daca pana la 13 septembrie nu va incheia un acord de pace cu israelienii.

"Asta depinde de eforturile comune care se depun de presedintele Clinton, de presedintele egiptean (Hosni) Mubarak si de alti lideri mondiali", a spus Arafat, prin intermediul unui interpret.

Cea de-a 55-a Adunare Generala a Natiunilor Unite nu este lipsita de incidente, chiar daca se afla abia la inceput. Astfel, delegatia Coreei de Nord si-a anulat marti participarea la Summit-ul Mileniului afirmand ca a fost victima unui "control brutal" din partea companiei American Airlines, la plecarea din Frankfurt spre New York.

Statele Unite si-au exprimat imediat regretul pentru acest incident. "Este cu siguranta un incident nefericit, pe care il regretam", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Joe Lockhart.

El a afirmat ca American Airlines a urmat regulile in vigoare, insa a recunoscut ca acest lucru constituie "un amestec de ignorare a procedurilor si de ignoranta fata de delegatia" care venea in Statele Unite, relateaza Mediafax.

Un alt incident este cel in care este implicat un aparat apartinand companiei aeriene elene Olympic Airways, care se indrepta spre New York, avandu-l la bord pe premierul grec Costas Simitis.

Avionul, cu 254 de pasageri la bord, nu a primit, marti, autorizatia de a survola spatiul aerian iugoslav, fiind nevoit sa-si schimbe traiectoria la frontiera Greciei cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

O sursa aeroportuara a precizat, marti-seara, ca avionul efectueaza zilnic zborul 0A 411 Atena - New York, survoland spatiul iugoslav.

Schimbarea de traiectorie a fost decisa in ultima clipa, dupa ce compania elena a informat autoritatile iugoslave ca acesta cursa regulata s-a transformat in "avion oficial", prin prezenta la bord a premierului grec, a adaugat sursa citata.

La Summit-ul Mileniului participa si liderul cubanez Fidel Castro, prezenta sa in metropola americana transformand sediul misiunii cubaneze la Natiunile Unite intr-o veritabila fortareata.

Protejat de bariere de metal, inconjurat de pereti din beton, incercuit de camioane si masini, survolat in permanenta de un elicopter, imobilul de zece etaje, situat la intersectia strazii 38 cu Lexington Avenue este, de altfel, supravegheat de zeci de politisti in uniforma si de agenti in haine civile care blocheaza accesul in cladire.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO