Prima pagina

Sumitomo a salvat orasul Orastie

20.09.2004, 00:00 452



Producatorul de cablaje auto SEWS (Sumitomo Electric Whiring Sistem) a creat 1.271 de noi locuri de munca in municipiul Orastie, ceea ce reprezinta aproape 50% din numarul somerilor din oras, in urma deschiderii unei capacitati de productie.



Fabrica deschisa saptamana trecuta la Orastie este a doua pe care SEWS o detine in Romania, dupa cea de la Deva, unde, datorita fortei de munca ieftine, functioneaza una dintre cele mai mari operatiuni ale SEWS din lume.



Fabrica din Orastie este a cincea din Europa, dupa cele din Polonia si Slovacia. Cu toate ca in lume sunt cateva zeci de astfel de fabrici, cele mai mari din Europa sunt cele din Romania.



Compania SEWS, subsidiara a corporatiei Sumitomo, a anuntat ca va deschide in decembrie cea de-a treia fabrica pe piata romaneasca, unde vor fi produse cablaje pentru firma Toyota.



"Muncim cu zambetul pe buze" este motto-ul firmei japoneze, impus si muncitorilor romani. Mascota este un omulet chel, care-l reprezinta pe directorul SEWS pe Europa, Hiroshi Oba, cu o matura in mana. Firma japoneza a adoptat o tactica specifica de motivare pozitiva si testare a abilitatilor angajatilor. In fabrica trebuie sa se auda in permanenta glasurile muncitoarelor care, atunci cand au terminat o operatiune striga "Bine!".



Dintre cei 1.271 de angajati ai noii fabrici, 1.007 muncitori reprezinta forta de munca directa, 258 de muncitori sunt inclusi in procesul de productie care presupune taierea cablurilor, dezizolare si aplicarea terminalelor. Un planificator de productie anunta, inainte cu cateva saptamani, ce fel de cablaje se produc, pentru a comanda materia prima necesara. Acesta cunoaste in permanenta inventarul magaziei si foloseste un sistem de stocare a materialelor dupa ideea "primul intrat, primul iesit". Astfel, se utilizeaza un cod de cinci culori, fiecare luna fiind reprezentata printr-o anumita culoare, intotdeauna fiind folosit materialul cu cea mai veche data de depozitare. La Orastie se folosesc in fiecare saptamana, 3,1 milioane de metri de cablu, adica 160.000 de kilometri de cablu pe an, destul cat sa faca legatura dintre Orastie si Japonia de cinci ori. Magazia fabricii se intinde pe o suprafata de 840 de metri patrati si este organizata pe noua nivele, cu 1.981 de locatii, in care sunt asezate cele peste 1.200 de componente, materie prima, folosite in fabrica.



Partea de planificare a productiei la Orastie a inceput in anul 2002, iar unitatea SEWS din Deva a instruit primii 300 de operatori, pentru a scurta timpul pe care fabrica din Orastie l-ar fi pierdut cu acest lucru. Tot in acest timp s-a lucrat si la constructia spatiului de productie. Cladirea a fost in finalizata in iunie 2003, cand au fost aduse primele linii de productie. Din noiembrie 2002, cand s-a terminat instruirea operatorilor, si pana in iunie 2003, a fost realizata o facilitate temporara in spatiul magazinului "Palia", din Orastie, pentru ca operatorii sa inceapa sa produca si sa nu mai tina ocupata unitatea din Deva.



Pana in luna august, fabrica SEWS de la Orastie a produs cablaje pentru automobilul Honda CRV lansat in 2004. Acum, 65% din volumul de productie al fabricii il reprezinta cablajele pentru Honda CRV 05, model propus pentru anul 2005. Unu% din productia fabricii il reprezinta cablajele pentru firma Renault, 8% pentru motoreta Honda Montesa si 26% pentru Honda Civic 05. Anul viitor vor fi produse cablaje pentru modelul Honda Civic 06, masina produsa de fabrica de automobile pentru anul 2006 si Honda CRV Diesel. Un procent de 50% dintre componentele folosite pentru realizarea cablajelor se primesc din Japonia si 40% din Europa, restul de 10% venind din Statele Unite. SEWS este a treia corporatie ca marime din Japonia si a opta din lume. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO