Prima pagina

Stolojan, oferta serioasa sau "balon de sapun"?

30.05.2000, 00:00 11



Fostul premier Theodor Stolojan ramane in continuare o personalitate curtata de formatiunile politice romanesti, care cred ca inrolarea sa le-ar crea un capital electoral, desi nu toti analistii sunt de aceasta parere. Dupa ce PDSR si ApR si-au exprimat mai mult sau mai putin deschis dorinta de a-l primi in randurile lor pe Stolojan, nici PNL nu ar da inapoi sa-l numere pe fostul prim-ministru printre membrii sai.

Aflat la Botosani, prim-vicepresedintele liberal, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca initiativa social-liberala, care isi propune sa-l promoveze in viata politica pe fostul premier, ar trebui "sa inteleaga" ca singurul partid capabil "sa absoarba" corect o astfel de actiune este PNL. El a precizat, insa, ca "lucrurile sunt incerte in ceea ce priveste aceasta initiativa".

Stoica a mentionat ca, partidul din care face parte "s-a imbogatit" in ultima perioada din punct de vedere social-democrat, prin absorbtia unor membri ai PSDR si prin aderarea la formatiunea liberala a grupului social-liberal, format din o parte dintre demisionarii din PD, cum ar fi fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc.

Analistii politici au pareri diferite in ce priveste succesul popularitatii lui Stolojan care, potrivit ultimelor sondaje de opinii, a castigat increderea a peste 25% din populatie.

Analistul politic Dan Pavel este de parere ca opinia publica a uitat "greselile guvernarii Roman si Stolojan, pentru ca dupa acestia au venit premieri mult mai slabi ce nu au fost capabili sa stopeze declinul economic". El spune ca, in cazul lui Theodor Stolojan, este vorba de "o falsa imagine", deoarece acesta "a avut un mandat foarte scurt si nu a avut timp sa faca mare lucru" si, dimpotriva, "a tinut lucrurile pe loc". "Este un balon de sapun", comenteaza Dan Pavel ideea succesului pe care l-ar avea o noua guvernare Stolojan.

Pe de alta parte, analistul Cristian Parvulescu spune ca "tandemul Stolojan-Isarescu, ambii tehnocrati si foarte apreciati, ar putea fi luat in calcul pentru o viitoare guvernare din toamna". "Este o ipoteza ce este luata in calcul si merita sa fie analizata", mai spune Parvulescu.

De altfel, Valeriu Stoica a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca asteapta "cu nerabdare" reintoarcerea in viata politica a fostului premier, dar i-a recomandat acestui sa-si invinga "ezitarile" si sa se grabeasca. "M-as bucura foarte mult daca ar face-o foarte repede, pentru ca si in politica e ca la maritis: daca tot refuzi, tot amani, risti sa ramai fata batrana", a spus el.

Presedintele ApR, Teodor Melescanu, a apreciat, recent, ca nu se pune problema depunerii candidaturii pentru prezidentiale a lui Stolojan din cauza "dezvaluirilor" care se fac in timpul campaniei electorale.

In mai multe orase din tara, printre care Iasi, Craiova, Oradea, s-au format in ultima vreme comitete ale Initiativei social-liberale care cer reintoarcerea fostului premier in viata politica, ceea ce ar putea oferi o solutie la numeroasele scandaluri care au afectat diversii politicieni care s-au aflat la conducerea tarii. Desi Stolojan a refuzat, insa, sa anunte pana acum vreo decizie in acest sens, comitele de initiativa doresc sa se intruneasca la Bucuresti pentru a-i face acestuia o oferta comuna si concreta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO