Prima pagina

Statul plimba banii dintr-un buzunar in altul

26.11.2001, 00:00 90



Pe langa cresterea imediata a pretului caselor cu 19%, in urma eliminarii, de la 1 ianuarie 2002, a cotei zero de TVA pentru constructia de locuinte, piata de specialitate se va confrunta cu o crestere a muncii la negru si cu o majorare a preturilor imobilelor deja construite, alaturi de efectele negative cu care se vor confrunta industria materialelor de constructii, a serviciilor si transporturilor.

"Odata cu cresterea cu 19% a pretului locuintelor ar trebui ca piata, la acelasi volum al constructiilor, sa suporte acest nou pret. Acest lucru nu se va intampla, pentru ca, daca ar fi asa, inseamna ca veniturile celor care sunt consumatori de constructii ar trebui sa creasca cu 19%, fapt mai greu de crezut", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele companiei de constructii Impact Bucuresti.

El spune ca aceasta crestere a preturilor va trebui suportata de cineva.

"Firma de constructii va fi realista si isi va da seama ca, pentru a rezista pe piata va trebui sa reduca pretul. Daca va dori sa reduca pretul, inseamna ca va umbla unde poate. Unde poate cel mai simplu? La alte taxe catre stat, adica la taxele legate de impozitul pe salariu si la CAS. Deci, munca la negru din constructii va exploda", a mai spus Popp.

El a adaugat ca efectul va fi, pe de o parte, ca statul va castiga incasand TVA-ul, dar pe de alta parte va pierde o parte din impozitele pe care incepuse sa le stranga.

Recesiunea activitatii din constructii va avea efecte negative si asupra industriei materialelor de constructii, a serviciilor sau transporturilor.

"E surprinzator faptul ca statul, in aceasta industrie, e platitorul a 30 - 40% din notele de plata. Practic isi ia singur banii si plateste TVA-ul, pentru ca el este investitor al diverselor lucrari, mutandu-i dintr-un buzunar in altul si s-ar putea ca, global, sa piarda", spune Popp.

Reintroducerea TVA la constructia de locuinte va duce la scumpirea cu circa 60 de dolari a metrului patrat construit, apreciza Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Polizu sustine ca exista posibilitatea ca puterea de cumparare a celor care doresc achizitionarea unui apartament sa se diminueze drastic, ajungandu-se, astfel la blocarea relansarii constructiei de locuinte.



Piata constructiilor va inregistra anul viitor un regres

Dan Ioan Popp apreciaza ca se vor scumpi nu numai locuintele care vor fi construite incepand cu anul viitor.

"Va creste si pretul locuintelor deja existente, in primele trei luni ale anului 2002 va fi o explozie a pretului, dupa care acesta se va stabiliza, dar oricum va fi mai mare cu circa sase, sapte procente decat pretul actual".

Reintroducerea TVA va afecta, printre altele, si constructiile realizate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte.

"ANL-ul lucreaza cu bani de la buget, construind anual case pentru un grup de 5 - 10 mii de oameni, dar banii necesari acestor lucrari sunt luati de la buget. Pentru ca bugetul este asa cum este, cineva s-a gandit sa-l umple, una din cai fiind TVA-ul pentru locuinte. Deci, unei minoritati de 10.000 de oameni i se da un pret mic, pentru ca pretul de constructie a unei case prin ANL este practic un pret subventionat, dar aceasta subventie este platita de restul consumatorilor de constructii", a precizat Dan Ioan Popp, adaugand ca acest lucru se poate interpreta "va dau cu o mana, dar va iau inapoi cu sute de mii de maini".

Popp spune ca industria constructiilor reprezinta aproximativ cinci procente din produsul intern brut, adica circa 1,75 miliarde de dolari.

Taxa pe valoarea adaugata aplicata acestei sume reprezinta aproape 300 de milioane de dolari, aceasta suma fiind "sursa de finantare pentru ANL, pentru ca proiectele agentiei au o valoare anuala cuprinsa intre 100 si 300 de milioane de dolari. Deci, o majoritate, care inseamna toti consumatorii de constructii, finanteaza prin TVA o minoritate, si anume primitorii de apartamente prin ANL".

Dan Ioan Popp considera ca nu ar trebui sa se "umble mereu fiscal la o chestiune cu impact social - constructia de locuinte". Acest lucru inseamna ca "statul doreste sa ciupeasca, sa culeaga, sa se infrupte din acest pocal al constructiilor de locuinte", a conchis Popp.

Viorica Beldean, directorul general al societatii de proiectare in constructii Metroul Bucuresti considera ca reintroducerea TVA la constructia de locuinte nu va incuraja acest sector si, in acelasi timp, va duce la stoparea capacitatii de cumparare a populatiei.

"Avantajul pe care l-ar obtine statul din incasarea procentului de 19% din vanzarea de locuinte nu poate fi contracarat de efectul pe care l-ar avea numarul mult mai mare de apartamente care ar putea fi construite, daca aceasta taxa nu ar exista", a spus Beldean.

"Toata lumea are de pierdut din aceasta reintroducere a TVA: si cumparatorii, si noi, constructorii, iar bugetul nu se va imbogatii cu acesti bani. Aceasta masura a Guvernului va incuraja munca la negru", afirma directorul economic al companiei de constructii Gip Grup Bucuresti, Marian Manofu, care a adaugat ca pretul locuintelor va creste, in medie cu 19%.

Directorul general al societatii de constructii Bouygues Romania, Christian Musceleanu, apreciaza ca reintroducerea TVA pentru constructia de locuinte nu va influenta foarte mult pretul acestora, pentru ca scutirea de plata acestei taxe care se aplica in prezent este foarte greu de pus in opera, deoarece mecanismul este deosebit de greoi.

"TVA-ul se recupereaza leu cu leu, iar constructorul care vinde acum o locuinta, a platit materiale cu un an in urma deci, a pierdut deja niste bani din cauza inflatiei aferente acestui TVA care, pana este rambursat firmei de catre factorii de decizie trece un anumit timp", a afirmat Musceleanu.

Un mare avantaj ar fi fost, in opinia lui Musceleanu, daca antreprenorul si-ar fi recuperat banii imediat sau daca ar fi platit, pentru materialele pe care le foloseste, facturi fara TVA.

"In lantul de furnizori si subantreprenori care realizeaza o lucrare, la un moment dat unul, la inceputul lantului, de exemplu furnizorul de beton, pietris sau lemn iti cere sa platesti factura cu TVA, pentru ca si el a platit aceasta taxa pentru materia prima. El nu va nu va acceapta sa-si recupereze TVA-ul mai tarziu".

Directorul Bouygues Romania crede ca pretul locuintelor nou construite va creste cu opt pana la zece procente, iar pretul vechilor locuinte nu se va modifica.

"Nu am reusit sa aplic aceasta scutire de TVA si nu e singurul caz de masuri date de Ministerul Finantelor care implica niste reduceri semnificative in anumite domenii si care, prin mecanismul complicat cerut de aceste masuri, nu se aplica", a precizat Musceleanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO