Prima pagina

Statele G-8 si-au amintit ca sunt insule intr-un ocean de saracie

24.07.2000, 00:00 23



Liderilor principalelor state industrializate ale lumii au hotarat, la intalnirea lor anuala desfasurata pe insula japoneza Okinawa, sa imbunatateasca situatia invatamantului si a asistentei medicale din tarile sarace, si chiar sa le ofere acestora computere pentru a avea acces la Internet, relateaza Reuters.

Reprezentantii SUA, Japoniei, Germaniei, Marii Britanii, Frantei, Canadei, Italiei si Rusiei au stabilit ca vor contribui la integrarea in sistemul de invatamant a 100 de milioane de copii din tarile in curs de dezvoltare si vor oferi asistenta medicala pentru combaterea celei mai grave maladii a acestui secol- SIDA, care, in urmatorii zece ani, va lasa orfani 44 de milioane de copii.

Premierul japonez Yoshiro Mori a declarat ca natiunile bogate au obligatia de a face tot ce le sta in putere pentru a sparge "cercul vicios" al saraciei si bolilor care afecteaza tarile sarace.

Japonia a cheltuit peste 750 de milioane de dolari pentru organizarea acestui summit si a altor doua conferinte ministeriale pregatitoare. Nota de plata piperata a reuniunii a starnit critici aprige printre adeptii dezvoltarii care au spus ca banii ar fi putut sa fie cheltuiti pentru scutirea statelor in curs de dezvoltare de plata datoriilor externe.

"Este pentru prima data, cel putin in experienta mea, si acesta este ultimul meu summit G 8, cand s-a pus un accent atat de mare pe statele in curs de dezvoltare, pe problemele de sanatate si pe educatie", a declarat presedintele american Bill Clinton, anuntand in acelasi timp ca SUA vor acorda 300 de milioane de dolari pentru a oferi mese gratuite elevilor din tarile sarace.

La dineul oficial liderii G8 au tinut sa-l felicite pe Clinton pentru realizarile din timpul celor doua mandate prezidentiale si pentru eforturile pe care le face pentru a aduce pacea in Orientul Mijlociu.

In timp ce Clinton se pregateste sa iasa de pe scena politica mondiala, presedintele rus Vladimir Putin a jucat primul sau act la summit-ul G8. Prestatia sa a fost atat de buna, incat unii lideri cred ca a venit timpul ca Rusia sa devina membru cu drepturi depline al Grupului celor opt. "Inainte era mai mult un musafir si un protagonist. Acum el este unul dintre Cei 8", a declrat presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.

Participantii la summit au fost intereati in mod deosebit de recenta vizita a lui Putin in Coreea de Nord, pe care cancelarul german Gerhard Schroeder a numit-o "sclipitoare". Propunerea Phenianului de a renunta la programul sau militar in schimbul acordarii de ajutor tehnic pentru explorarea spatiului a fost principalul subiect de politica externa de pe agenda summit-ului G8. "Nu mi-este foarte clar ce inseamna aceasta oferta si ce se cere in schimbul ei", a declarat Bill Clinton a carui administratie intentioneaza sa realizeze un sistem national antiracheta care sa apere SUA de eventuale atacuri din partea unor "state problema" cum ar fi Coreea de Nord, Irakul si Iranul.

Putin i-a incurajat pe sefii statelor dezvoltate sa comunice cu liderul nord-coreean Kim Jong Il pentru a ajuta la eliminarea tensiunilor din peninsula coreeana. "Am impresia ca liderul Coreei de Nord stie sa auda si asculte. Este posibil sa facem treaba cu el", a spus presedintele rus. Din Grupul celor 8, numai Rusia si Italia au relatii diplomatice cu Phenianul.

Liderul de la Kremlin a fost una dintre tintele preferate ale camerelor de televiziune pe parcursul summit-ului. Putin, care detine centura neagra la judo, si-a facut putin timp pentru a vizita un centru sportiv local unde nu s-a sfiit sa-si scoata jacheta si pantofii pentru a-i arata unui adolescent japonez cateva figuri de judo. Putin a declarat ca principiile artelor martiale- respect pentru partenerul sau oponentul cuiva si sentimentul propriei valori -ofera un ghid folositor pentru dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Japonia.

Premierul britanic Tony Blair a anuntat, in urma unei intalniri cu Putin, ca Marea Britanie va acorda Rusiei, in urmatorii zece ani, un ajutor in valoare de 70 de milioane de lire sterline pentru a-si distruge cele 40.000 de arme chimice si pentru a se debarasa de cantitatea de plutoniu care nu-i mai este necesara. "Vom acorda 12 milioane de lire in urmatorii trei ani pentru a ajuta Rusia sa-si distruga cantitatea de arme chimice", a spus premierul britanic.

Summit-ul G 8 nu a fost lipsit de declaratii referitoare la liderul iugoslav Slobodan Milosevici pe care cancelarul german Gerhard Schroeder l-a comparat cu dictatorul nazist Adolf Hitler. Schroeder a spus ca amendamentele constitutionale adoptate luna aceasta de Parlamentul iugoslav sunt asemanatoare cu actul care i-a conferit lui Hitler in 1933 puteri nelimitate, permitandu-i sa instaureze dictatura nazista. Declaratia lui Schroeder intervine la o zi dupa ce el si premierul italian Giuliano Amato le-au spus celorlalti lideri ca Occidentul nu trebuie sa recunoasca nici un scrutin iugoslav organizat pe baza noilor legi.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO