Prima pagina

Solana face naveta la Skopje

30.05.2001, 00:00 13



Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, urmeaza sa se intoarca in Macedonia, unde trupele guvernamentale au continuat bombardarea pozitiilor rebele.

Solana, care plecase luni din Macedonia fara sa reuseasca rezolvarea crizei politice din cadrul guvernului de uniune nationala, a facut o deplasare la Budapesta pentru a-i informa pe ministrii de externe ai NATO in legatura cu eforturile sale, informeaza CNN.

Luni, trupele macedonene au intrat in Matejce, unul din satele ocupate de rebeli in zona Kumanovo, din nord-est, dar ieri ele au fost atacate de rebeli ascunsi in casele din localitate.

"Fortele noastre au ocupat o parte din Matejce, dar sunt inca sub tirul gherilelor din mai multe case si din moschee", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Blagoja Markovski.

Solana a avut luni timp de mai multe ore convorbiri cu liderii politici macedoneni, inclusiv cu presedintele Boris Traikovski si premierul Liubco Georgievski, incercand sa salveze guvernul de uniune nationala.

Partidele albaneze au incheiat un acord secret cu rebelii, fapt ce a provocat furia formatiunilor slave ale noii coalitii. Potrivit acordului, rebelii vor opri lupta an schimbul unei amnistii si a dreptului de veto privind decizii politice referitoare la drepturile etnicilor albanezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO