Prima pagina

Shell negociaza vanzarea afacerii din Romania

Shell negociaza vanzarea afacerii din Romania
21.04.2004, 00:00 177



Gigantul anglo - olandez Shell, a treia corporatie petroliera din lume, negociaza de mai multa vreme vanzarea afacerii cu benzinarii din Romania, care numara acum 58 de statii, spun surse din piata. Portofoliul companiei Shell Romania SRL a starnit deja interesul a doua - trei companii, printre care se numara si grupul ungar MOL, adauga sursele citate. Valoarea tranzactiei ar putea depasi 70 milioane de dolari.



Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Shell Romania nu au putut da un raspuns pana la inchiderea editiei pentru a comenta informatiile.



Surse din piata afirma ca gigantul petrolier european ar fi luat decizia retragerii de pe piata romaneasca inca de anul trecut, cand au vandut 23 de statii catre grupul ungar MOL, in cadrul unei tranzactii estimate pe piata la 20 - 25 mil. $.



"Piata romaneasca de distributie a carburantilor este neliberalizata de mai bine de 14 ani, iar acest lucru a produs pierderi companiilor internationale, care vin aici ca sa faca profit. Shell s-a decis sa vanda, insa va tine la pret si la seriozitatea partenerului", spun surse de pe piata petroliera.



Potrivit ultimelor informatii, tranzactia ar viza atat reteaua formata din 58 de benzinarii, cat si celelalte componente ale afacerii Shell Romania SRL - lubrifianti si altele.



Privind pe piata de retail interna, din ceilalti sase jucatori corporatisti (Lukoil - Rusia, OMV - Austria, MOL - Ungaria, Rompetrol, Agip - Italia sau Petrom), numai Petrom si Agip ies din calculele "hartiei" privind o achizitie de proportii.



Reteaua distributiei de carburanti din Romania cuprinde intre 1.800 si 2.100 de statii, conform estimarilor jucatorilor din piata, in lipsa oricaror statistici oficiale pe acest segment. Luand in calcul o medie de peste 2.000 de statii, Petrom are la dispozitie o retea de peste 600 de benzinarii, Lukoil si Rompetrol fiecare cu peste 220 de statii, MOL cu peste 74 de statii, Shell cu 58, OMV peste 51 de statii, Agip - 20 de statii, restul apartinand proprietarilor particulari.



Shell a inregistrat in 2003 pentru prima oara profit in ultimii cinci ani, cu o valoare de 5 mil. $ la o cifra de afaceri globala de 220 mil. $. Shell este prezenta pe piata prin Shell Romania SRL - pe piata distributiei de carburanti, dar are si o participatie de 55% din societatea mixta Shell Gas Romania, unde restul actiunilor sunt detinute de SNP Petrom.



Corporatia anglo - olandeza a investit peste 161 mil. $ in cele doua companii din Romania din 1992 incoace. In plus, Shell a mai cheltuit fara succes inca aproximativ 70 mil. $ in operatiuni de explorare in nordul Transilvaniei la mijlocul anilor '90. Asadar, piata romaneasca a costat compania anglo - olandeza mai mult de 230 mil. $ in 12 ani, din care a recuperat prea putin.



Pierderile Shell Romania SRL s-au tinut lant: de 13,2 mil. $ la un volum de afaceri de 145 mil. $ in 1999, pierdere de 2,8 mil. $ la rulaj de 123 mil. $ in 2000, respectiv 3,8 mil. $ la o cifra de afaceri de 88,9 mil. $ in 2001. Abia in 2002, Shell Romania a fost foarte aproape de a incheia balanta de venituri si cheltuieli in echilibru, inregistrand o pierdere de numai 100.000 $.



La nivel international, de la inceputul anului, Shell se afla intr-un scandal continuu legat de reducerea rezervelor de hidrocarburi, aflate in proprietatea companiei. Seful Shell a fost fortat sa demisioneze. Acelasi lucru s-a intamplat si cu alti directori. Din cauza acestei probleme, Shell nici nu si-a publicat rezultatele pe 2003.



Global, veniturile totale ale Shell depaseau la finele lui 2002 nivelul de 179 mld. $, avand peste 145.000 de angajati in 145 de state din lume. Anul trecut, a inregistrat un profit record de 12 mld. $. Pe bursa de la New York , capitalizarea Royal Dutch trece de 103 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO