Eveniment

Schimbare in forta: conducerea BRM a fost inlocuita dupa sase luni

Schimbare in forta: conducerea BRM a fost inlocuita dupa sase luni

Septimiu Stoica

14.08.2008, 19:58 63

La conducerea bursei a venit fostul presedinte BVB, Septimiu Stoica, alaturi de Gabriel Purice, director general. Motivul invocat, conform BRM, a fost acela al conformarii cu noua structura a actionariatului determinata de o majorare de capital care a avut loc in sedinta de marti.
Pe de alta parte, Radu Popa, care fusese numit acum sase luni presedinte al BRM, afirma ca motivul schimbarii este ca noua structura a actionariatului "nu s-a pliat" pe strategiile sale transparente.
Noul presedinte Septimiu Stoica a declarat: "Menirea mea se datoreaza experientei si expertizei in domeniul bursei. Nu sunt actionar al BRM, mi s-a propus propus aceasta functie pentru ca strategia de viitor a institutiei include edificarea unor mecanisme pur bursiere. Am in spate multi ani de activitate pe piata de capital, dupa ce, in urma cu 13 ani am fost director general adjunct al BRM, timp de trei ani de la infiintarea acesteia".
Actualul consiliu de administratie, format din 11 membri, dintre care 9 actionari, s-a modificat ca urmare a schimbarii de structura la nivelul actionariatului. In momentul de fata, intre sapte si zece actionari detin ponderea maxima de 5%, unii dintre ei fiind in noul consiliu de administratie si cei care au dorit demiterea lui Popa, conform surselor din piata.
Bursa Romana de Marfuri, cu o cifra de afaceri de peste
3 mil. euro in 2007 si o pierdere contabila de 1,5 mil. euro, a fost condusa pana in 2008 de inginerul Mircea Filipoiu.
Conducerea BRM din primul semestru al anului avea ca obiectiv pentru 2008 un volum al tranzactiilor de un miliard de euro, mai mult cu 150% fata de 2007 si intentiona dezvoltarea de ringuri specializate, precum produsele energetice si cerealele. Noul consiliu de administratie isi asuma aceste obiective, urmand ca, in urma unor sedinte de analiza, sa propuna si alte obiective. "Strategia pentru urmatoarea perioada vizeaza doua componente. In primul rand, vom urmari consolidarea mecanismelor, optimizarea acestora, atragerea de noi participanti, castigarea increderii opiniei publice. In al doilea rand, trebuiesc identificate cai de crestere institutionala pe baza unor mecanisme pur bursiere, precum lansarea de noi produse sau colaborarea cu alte institutii din afara", a precizat Septimiu Stoica.
Acum doua luni, la inceputul lui iulie, a venit vestea soc despre miscarile BRM: conducerea acuza managementul din perioada 2004 - 2007 pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare. In urma unui audit independent s-au constatat erori contabile ce au fost sesizate la Departamentul National Anticoruptie si la alte institutii abilitate, conform lui Radu Popa. El a explicat demersul efectuat ca fiind necesar pentru o buna evolutie viitoare a BRM. In urma acestei strategii de "evaluare corecta si reala a situatiilor preluate de la fosta administratie", a fost convocata de urgenta o sedinta, pe a carei ordine de zi a figurat revocarea consiliului de administratie. Ulterior, unul din actionarii BRM a obtinut in instanta suspendarea sedintei. Popa a reactionat spunand ca demersul de transparentizare i-a deranjat pe unii actionari, solutia de blocaj gasita de acestia fiind actionarea in instanta a BRM si incercarea de a da jos conducerea.
Cei 114 actionari au ramas in mare parte pe lista membrilor BRM, ceea ce s-a schimbat e ponderea pe care o are fiecare, care nu poate depasi 5% conform legii burselor de marfuri. Printre actionarii BRM se numara BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Vanguard SA, SIF Oltenia, SIF Moldova, Global Invest SRL, Estinvest SA, Elvila SA, ALRO SA si Primaria Capitalei. Noua structura de conducere a bursei si-a asumat prevederile din contractul de munca al fostului director, adica plata a 600.000 RON pentru o perioada de 40 de luni (15.000 RON/luna).
"Din punct de vedere financiar, nu am pierdut nimic, ba dimpotriva. Pe viitor, nu pot sa doresc decat binele bursei, unde am crescut in cariera timp de 10 ani", a declarat Radu Popa. Noul presedinte, Septimiu Stoica, il considera pe fostul director "omul din familia bursei" si considera ca a avut o activitate buna in cadrul institutiei. Radu Popa, intrebat ce s-a intamplat la conducerea BRM, a raspuns printr-un citat al Gerald Ford: "Actionarul este constiinta determinanta a societatii pe care o capitalizeaza".

Noua conducere a BRM
Gabriel Purice - Presedinte-director general
Gheorghe Florea - vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA)
Septimiu Stoica (foto) - presedinte al Bursei, membru CA
Dan Dumitru - membru CA
Sorin Dimitriu - membru CA
Constantin Bostina - membru CA
Dan Gogoncea - membru CA
Veronel Tataru - membru CA
Octavian Lazar - membru CA
Laurentiu Huica - membru CA
Gheorghe Cocian - membru CA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO