Prima pagina

Scandal si demisii dupa aprobarea bugetului de catre guvern

12.10.2005, 19:28 15

Discutiile pe marginea bugetului pentru 2006 au provocat discutii politice aprinse in Parlament si au condus ieri la demisia unui membru al Cabinetului.

Ministrul educatiei Mircea Miclea (PD) a demisionat nemultumit de alocarile pentru educatie, caz in care democratii au cerut ieri suplimentarea bugetului acestui minister, desi premierul Calin Popescu-Tariceanu (PNL) anuntase ca proiectul a fost deja aprobat in sedinta de luni.

Nu doar chestiunea legata de bugetul educatiei provoaca dureri de cap, ci si bugetele Camerei Deputatilor si Senatului, pe care seful Guvernului le-ar vrea plafonate la nivelul din acest an.

O cerere adresata in acest sens de Tariceanu sefilor Camerei si Senatului - Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu - a fost criticata ieri in cele doua Camere ale Parlamentului, dar in final senatorii si deputatii au acceptat sa mai amane pana astazi adoptarea propriului buget - parte integranta a bugetului de stat - pentru a vedea ce este de facut.

Este de remarcat ca Guvernul nu a asteptat votarea in Parlament a bugetului Camerei si Senatului - cele doua institutii isi aproba singure bugetele care sunt, ulterior, integrate in proiectul bugetului de stat - si a aprobat bugetul.

De asemenea, Ministerul Finantelor nu a mai asteptat incheierea dezbaterilor privind controversatele propuneri de modificare a Codului fiscal si a construit un buget numai bun de rectificat in functie de introducerea noilor taxe anuntate.

Finantele au facut astfel un exercitiu de calcul care trebuie sa mai treaca saptamana viitoare si testul negocierilor cu misiunea FMI, care este asteptata la Bucuresti. Desigur, au fost evitate eventuale critici din partea opozitiei privind intarzierea finalizarii bugetului, insa disensiunile deja iscate, precum si schimbarile din Cod - cu influente posibile de 0,2-0,3% din PIB asupra veniturilor - transforma proiectul aprobat de Guvern intr-o schema provizorie, care urmeaza sa sufere adaptari ulterioare.

Desigur, proiectul de buget trebuie sa treaca prin Parlament si acolo ar putea suferi modificari - este exact ce a cerut ieri PD, dupa demisia lui Miclea, desi, anterior, democratii fusesera de acord cu proiectul. Pana la modificarile din Parlament, Guvernul a fost criticat pentru ca premierul a cerut Senatului si Camerei sa-si reduca pretentiile financiare.

Tariceanu ar vrea ca Senatul sa renunte la 400 de miliarde de lei vechi (11 milioane de euro), din bugetul total de 1.200 de miliarde de lei vechi pe care il aprobase conducerea acestei Camere legislative.

Deputatilor li s-a cerut sa renunte la 1.200 de miliarde de lei vechi (44 de milioane de euro) din suma totala de 3.100 de miliarde de lei vechi pe care si-o aprobase. Insa senatorii si deputatii s-au suparat ca Tariceanu se amesteca in bugetul lor (daca ei nu vor sa-si reduca bugetul, Guvernul nu poate face nimic).

Mai mult, ei afirma ca nu pot functiona cu fonduri atat de mici - s-a spus chiar ca exista pericolul ca Parlamentul sa nu-si mai poata plati facturile la electricitate.

Proiectul de buget al Camerei s-a intors ieri in Biroul Permanent, in urma unei propuneri a sefului Comisiei de buget - finante, Mihai Tanasescu (PSD), ca acesta sa fie redus cu 1.600 de miliarde de lei vechi. Unii deputati din conducerea Camerei si-au criticat propriul buget, pe motiv ca este prea mare, desi chiar ei il aprobasera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO