Prima pagina

Romanilor nu le ajung un milion de croissante pe zi

11.07.2001, 00:00 233



Chipita Romania, principalul producator de croissante de pe piata romaneasca a decis sa-si mareasca capacitatea de productie pentru ca cererea depaseste cu mult oferta.

Firma va investi sapte milioane de dolari in constructia unei fabrici proprii, localizata in apropiere de Bucuresti, la Clinceni, unde a cumparat un teren de 50.000 mp, a declarat pentru Ziarul Financiar Georgios Peristeropoulos, director general Chipita Romania.

Compania este detinuta de Chipita Grecia (51%), fondurile de investitii administrate de Global Finance si alti investitori privati.

Chipita Romania a avut in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 6 milioane de dolari, inregistrand o crestere de circa 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In 2000, Chipita a avut vanzari de circa 10 milioane de dolari, iar estimarile pentru 2001 vizeaza o crestere de 30%, sustine Peristeropoulos.

Investitiile realizate de Chipita in Romania pana acum sunt de circa 11 milioane de dolari, sustine Peristeropoulos.

In urma cu cateva luni, unul din oficialii firmei mama, cu sediul la Atena anunta inceperea discutiilor pentru achizitionarea firmei cu acelasi profil Best Foods Romania.

"Acest interes nu mai este de actualitate pentru ca Best Foods are o capacitate de productie prea mica in comparatie cu necesitatile noastre actuale", a spus Peristeropoulos.

Chipita a incheiat un contract de achizitie, a unei linii de productie Star Foods (tehnologie si marci ale companiei), pe o perioada de trei ani, la inceputul anului 1999.

Cel mai nou produs al companiei este croissantul Pokemon, lansat in luna mai si despre care reprezentantii companiei spun ca are mare succes. Pokemon este un serial de desene animate, la moda astazi.

Suma cu care Chipita a achizitionat linia de fabricatie de la Star Foods a fost de 5 milioane de dolari. Capacitatea de productie este de 28.000 de cutii (864.000 croissante) pe zi, dar compania intentioneaza sa o mareasca astfel incat pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la o productie zilnica de 1 milion de croissante, a mai spus Peristeropoulos.

"Oferta noastra cuprinde in 15 feluri de croissante. In prezent suntem lideri de piata cu o cota de circa 60%, poate chiar mai mult. Cert este ca cererea este mai mare decat oferta", spune Peristeropoulos. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Best Foods si Star Foods.

Chipita Romania a crescut in 2001 volumul exporturilor catre Moldova si Bulgaria de la 15% (cat exprota anul trecut) la aproximativ 30% din productie.

Chipita a inceput in 1973, in Grecia, prin producerea de gustari (snaks-uri) sarate si a fost mentionata de analistii straini ca una dintre afacerile explozive din aceasta tara.

CASETA: "Chipita este o afacere care . Este una dintre cele mai inspirate investitii ale noastre, cu cresteri anuale ale cifrei de afaceri de 30 - 50% in termeni reali", a declarat Ladislau Ranjac, director Global Finance Romania.

Global Finance detine, prin intermediul celor doua fonduri pe care le administreaza in estul Europei, 30% din Chipita East Europe, valoarea investitiei fiind de 15 milioane de dolari. Global Finance a intrat in afacerea Chipita in 1996 (Bulgaria) si 1999 (Polonia si Romania).

"Ne gandim sa iesim din afacere prin 2003. Vanzarea actiunilor va avea loc cel mai probabil catre actionarul majoritar al societatii", a mai adaugat Randjac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO