Prima pagina

Romanii plecati demult din tara pot sa se intoarca sefi

22.03.2001, 00:00 36



Investitorii care decid sa-si incerce norocul in Romania au o problema de care se vorbeste tot mai mult in ultima vreme: lipsa managerilor calificati. Este si cazul Broadhurst Investment si celorlaltor doua fonduri administrate de New Century Holdings (NCH).

Acestea au preluat controlul in aproape 50 de societati comerciale, doar ca sa realizeze ca n-au in mainile cui sa-si incredinteze banii. Cu alte cuvinte, managerii care sa stie cum sa creasca valoarea unei societati sunt mai greu de gasit decat societatile in care sa merite sa investesti.

Andrei Siminel, director pentru Romania al NCH incearca acum sa aduca din strainatate oameni cu experienta si care cunosc mediul de afaceri din occident si totodata pot depasi "bariera de comunicare" cu angajatii romani.

"Cautam Romani care au emigrat mai demult si care ar vrea sa se intoarca acum in Romania si sa conduca societati comerciale sau sa consilieze directorii romani.

Ne intereseaza persoane care au cel putin 10 -15 ani de experienta intr-unul din domeniile care ne intereseaza pe noi" a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Siminel, reprezentantul NCH in Romania.

NCH cauta oameni cu exterienta in productie, cercetare, proiectare sau marketing pentru socitati in sectoarele chimiei, electrotehnicii, productia de becuri si altele.

Broadhurst Investment detine intre altele pachete de control la producatorul de becuri Romlux Targoviste si companiile de Electroaparataj si Electrotehnica si totalizeaza un numar de 47 de societati controlate.

Dintre acestea NCH pare sa fi rezolvat doar problema retelei de magazine comerciale si a fabricilor de panificatie restul domeniilor fiind descoperite.

"Intreprinderile din portofoliul fondurilor NCH au un management bunicel, care a reusit asanarea intreprinderilor si le-au adus pe profit.

In continuare afacerile respective trebuie sa se dezvolte pentru a creste valoarea dar oameni nostri nu prea au viziune, din punctul de vedere al gandirii pe termen lung" a spus Stelian Panescu, consultant grupului NCH in Romania.

In prezent exista un program al Ambasadei SUA prin care absolventii de universitati americane sunt ajutati sa-si gaseasca job-uri in cazul in care doresc sa se intoarca in Romania.

Reprezentantii NCH spun ca nu sunt implicati in acest program, pentru ca ei cauta un alt tip de oameni, care sa vina cu un bagaj de cunostinte si know-how care in general nu este facut public.

"Avem nevoie de oameni cu experienta si care sa vina din strainatate. Am batut mult timp la cap directorul uneia dintre societatile noastre sa procedeze intr-un anumit mod si nu am avut susccs.

Cand a venit un consultant strain sa-i spuna acelasi lucru rezultatul a fost imediat. Problema managerilor romani nu este aceea de a face cursuri de strategie sau sa invete despre misiunea firmei si obiective ci sa fie chiar sa creada in acestea", a conchis Stelian Panescu.

NCH a cumparat de la Bursa de Valori si de pe RASDAQ, prin fondurile sale Broadhurst Investment, Linsell Enterprises si Ivinngton Enterprises, pachete semnificative de actiuni la peste 170 de societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO