Prima pagina

Romania, pe locul 40 in topul celor mai atractive tari pentru afaceri

27.06.2008, 14:45 21

Romania ocupa locul 40 in editia din acest an a topului Forbes "The Best Countries For Business" (Cele mai bune tari pentru afaceri), format din 121 de state, urcand astfel de pe pozitia 60 ocupata in clasamentul respectiv anul trecut.

Mediul de afaceri romanesc este mai atractiv decat cel din state ca Turcia (locul 41 in top), Croatia, (42), Bulgaria (44), Grecia (53), India (64), Ucraina (75), China (79), Rusia (86) sau Republica Moldova (90).

Inaintea Romaniei se plaseaza tari precum Germania (pozitia 21), Austria (23), Franta (25), Slovenia (27), Italia (28), Cehia (29), Lituania (30), Ungaria (31), Letonia (32), Polonia (33) si Spania (35).

Primele zece locuri sunt ocupate, in ordine, de Danemarca, Islanda, Finlanda, SUA, Marea Britanie, Suedia, Canada, Singapore, Hong Kong si Estonia. In anul 2007, SUA s-a aflat pe primul loc, dar presiunile inflationiste si criza subprime prin care acestea au trecut au dus la retrogradarea lor cu doua locuri.

Romania a inregistrat cele mai bune punctaje la criteriile privind liberalizarea monetara, protectia proprietatii, inovatie, coruptie si tehnologie, in timp ce birocratia, libertatea comertului si nivelul taxelor pentru corporatii au consemnat punctaje mai reduse.

Consumul si investitiile au determinat, in ultimii ani, o crestere puternica a PIB-ului in Romania (5,9% in 2007), arata autorii clasamentului.

Evolutia economica a favorizat aparitia unei clase de mijloc incipiente, insa coruptia, birocratia si inflatia continua sa fie principalele provocari ale mediului de afaceri din Romania, conform sursei citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO