Prima pagina

Restantele la plata creditelor se umfla pe nesimtite

03.03.2004, 00:00 10



Euforia romanilor de a lua credite si a bancilor de a-si extinde cat mai repede cota de piata pe retail incepe sa-si ceara pretul: restantele la rambursarea de credite in lei, cu scadenta mai mare de trei ani, a crescut in 2003 de peste 5 ori, adica mai repede decat soldul creditelor, care a urcat de 4,5 ori fata de 2002.



Suma restantelor la acest tip de credite, avand ca destinatie principala cumpararea de locuinte, a ajuns la circa 6,2 milioane de euro. Inca mica, nimic de zis, insa viteza de crestere poate crea probleme. La nivelul intregii piete a creditului destinat indivizilor (1,8 mld. Euro), suma restantelor la plata ratelor tinde sa devina consistenta, ridicandu-se, la sfarsitul anului trecut, la 11,2 milioane de euro.



Dupa cum arata statisticile BNR, plata ratelor a devenit din ce in ce mai dificila si pentru persoanele fizice care au contractat credite in valuta pe termen mediu si lung: volumul restantelor aproape s-a triplat in cursul lui 2003, in conditiile in care soldul acestor credite, in echivalent lei, s-a majorat de circa patru ori.



In schimb, mult blamatele credite pe termen scurt, in care intra finantarile pentru cumpararea de electrocasnice, de exemplu, au inregistrat o crestere a restantelor cu numai 13,7%, la o dinamica a soldului de 69%. De asemenea, restantele la imprumuturi contractate de persoane fizice in valuta, pe termen scurt, au urcat cu 57%, in timp ce soldul in lei al acestui tip de credite, in echivalent lei, a scazut cu 51%, fata de 2002.



Si astfel, cresterea exploziva a consumului pe credit, care a umflat substantial produsul intern brut al Romaniei pe 2003, tinde sa-si arate slabiciunile. Iar bancile care au continuat sa minimizeze riscurile unei extinderi atat de rapide a portofoliilor de clienti persoane fizice s-ar putea confrunta cu costuri semnificative legate de constituirea de provizioane si recuperarea creantelor.



Efortul platii ratelor scadente la creditele in lei ar putea deveni tot mai greu de suportat in conditiile in care dobanzile intarzie sa scada, pana in a doua jumatate a anului, iar inflatia va contribui tot mai putin la subtierea costului real al imprumuturilor. In acelasi timp, evolutia tot mai impredictibila a cursului leului fata de euro si dolar ar putea crea surprize, desi asteptata stabilitate a cursului leu/euro ar usura rambursarea creditelor in moneda europeana.



La nivelul lui 2003, creditul neguvernamental a crescut cu 70,1% (49% in termeni reali), pe seama majorarii cu 102,7% a imprumuturilor in lei (77,7% in termeni reali) si cu 50,7% a celor in valuta.



Totusi, expunerea bancilor la riscurile legate de rambursarea creditelor in valuta s-a diminuat la nivelul anului trecut, in conditiile in care ponderea acestei categorii de finantari in totalul creditelor a scazut de la 63% in 2002, la 56% in 2003.



Segmentul de retail constituie in acest an tinta de expansiune a mai multor banci, care au epuizat deja categoriile de clienti persoane fizice sigure, indreptandu-se spre zone cu grad de risc din ce in ce mai ridicat. De asemenea, segmentul superior al pietei va fi vizat si de jucatori nou-intrati. Ramane de vazut cat de mult vor creste veniturile romanilor in 2004, astfel incat sa le largeasca accesul la credite, respectiv sa le usureze efortul rambursarii de imprumuturi deja contractate, dat fiind ca autoritatile promit austeritate, in ciuda perioadei electorale, austeritate fara de care nu va putea atins obiectivul de reducere a inflatiei sub 10%. Un rol important l-ar putea juca si concedierile angajate in fata organismelor internationale.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO