Prima pagina

Refacerea datelor FNI, conditie pentru recuperarea banilor

08.06.2000, 00:00 32



Protestele investitorilor de la FNI au capatat ieri accente violente, cOnd manifestantii veniti din mai multe localitati din tara au incendiat in Piata Victoriei o masina, dupa ce soferul acesteia a lovit un protestatar, acum internat in spital cu traumatism cranio-cerebral.

Manifestantii, sositi inca de dimineata in Bucuresti, au blocat circulatia in Piata Victoriei si au lovit cu pumnii si picioarele autovehicolele care au mai trecut prin piata ignorOnd avertismentele Politiei. Jandarmii au ripostat de cOteva ori in momentele in care o parte dintre demonstranti au incercat sa treaca de gardul metalic montat in zona de fortele de ordine.

Accesele de violenta au fost determinate si de instigarile unor agitatori raspOnditi in multime, care nu de putine ori au scandat lozinci cu Partidul RomOnia Mare.

Alaturi de reprezentantii investitorilor care au cerut sprijinul consilierilor premierului Isarescu, o alta delegatie a pagubitilor s-a intOlnit ieri si cu presedintele Camerei Deputatilor Ion Diaconescu, cu liderul grupului parlamentar PD Alexandru Sassu si cu secretarul Camerei Florin Costiniu, care nu le-au putut promite nimic.

Purtatorul de cuvOnt al Executivului, Gabriela VrOnceanu Firea a declarat ca Guvernul este ingrijorat de situatia creata in urma protestelor deponentilor la FNI, dar ca nu poate sa se angajeze, sub presiunea strazii, ca va aloca o suma pentru acoperirea pierderilor investitorilori. Firea a afirmat ca acest lucru nu este posibil cu atOt mai mult cu cOt suma ceruta de investitori a fost ridicata artificial, iar alocarea de la buget a unor fonduri pentru acoperirea pierderilor lor ar presupune defavorizarea intregii populatii a RomOniei, prin cresterea taxelor si a impozitelor.

In acest moment problema principala la FNI a ajuns sa fie situatia contabila si a evidentelor Fondului, existand neconcordante in privinta numarului de investitori a unitatilor de fond aflate in circulatie. De asemenea, exista mari sicrepante intre activele financiare raportate de fond si ceea ce sa- gasit in ealitae, ceea ce pune mari intrburi privind banilor care ua trecut prin fond si destinatia lor.S

Situatia reala a fondului nu poate fi descoperita decat daca se refac evidentele si se reconstituie operatiunile. Guvernul a cerut expres investitorilor FNI sa sprijine ancheta inceputa de autoritati prin depunari de plangeri la Politie pentru a se putea confrunta evidentele contabile ale FNI si SOVinvest cu datele reale, ceea ce ar permite restituirea unor sume de bani cu mult mai mari decat cele anuntate. Pana in acest moment, numai 20.000 de persoane au depus plangeri la Politie. Guvernul cere tuturor pagubitilor inscrierea pe listele de la Politie. Potrivit raportarilor FNI, numarul investitorilor pagubiti ar trebui sa se situeze in jurul a 300.000. Daca discrepantele mari intre ceea ce se va gasi la FNI si SOVInvest si cererile investitorilor se vor mentine, trebuie sa se cerceteze modul cum ar fi putut sa iasa bani din fond si unde s-au dus acestia. Variante ar fi ca o parte din bani au iesit prin supraevaluarea actiunilor sau printr-un numar mai mare de nvestitori care si-au retras banii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO