Prima pagina

Reducerea CAS cu 6 puncte va veni in trei transe

26.07.2007, 18:51 14

Contributiile sociale (CAS) vor fi reduse in 2008 cu sase puncte procentuale asa cum a anuntat Guvernul, dar in trei etape, si nu de la inceputul anului pentru ca bugetul nu ar fi suportat presiunea reducerii incasarilor, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
El nu a precizat daca va fi vorba de trei pasi egali sau altfel repartizati, insa a mentionat ca vor fi diminuate toate cele trei contributii principale - pensii, sanatate si somaj, atat de la angajat, cat si de la angajator.
"Reducerea cu sase procente a CAS va fi in trei etape: la inceputul, la jumatatea si la sfarsitul anului viitor", a spus ministrul, dupa ce a prezentat Guvernului prima schita de buget pe 2008, care include aceasta diminuare a contributiilor sociale.
Conform declaratiilor sale, de reducerea CAS vor beneficia atat angajatorii, cat si angajatii, care vor plati mai putin atat la contributia de pensii, cat si la cea de sanatate si somaj.
Guvernul a gasit aceasta formula pentru a-si tine promisiunea reducerii CAS cu sase procente, ceea ce implica o relaxare in trei transe pentru ca bugetele asigurarilor sociale de stat nu ar fi putut rezista unei reduceri a incasarilor, daca diminuarea CAS s-ar fi facut dintr-o data, la inceputul anului.
Dupa ce premierul Tariceanu a promis, in urma cu cateva luni, o reducere de CAS de sase puncte pentru 2008, Finantele au lucrat mai multe variante.
In mod normal, varianta din schita de buget pe 2008 are mari sanse sa fie cea aplicata de Guvern, insa ramane de vazut cum va arata bugetul dupa ce va fi trecut prin Parlament.
In prezent, contributiile sociale reprezinta circa 47% din veniturile salariale brute realizate, cea mai mare parte fiind platita la bugetul de pensii.
Acesta va trebui anul viitor sa suporte trei factori de presiune: primul - venit din reducerea anuntata a CAS, al doilea - din majorarea pensiilor de stat cu 43% si al treilea - din introducerea pensiilor private obligatorii, care vor muta doua procente din contributiile de pensii catre administrare privata, in primul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO