Prima pagina

Recrutarea unui bancher de top costa 100.000 de euro

15.04.2008, 19:49 18

Recrutarea unui manager roman poate costa pana la 25.000 de euro, dar in cazul managerilor expati cheltuielile ajung sa fie chiar de patru ori mai mari, in functie de salariul acestora.
"Pentru un general manager sau un presedinte de banca recrutat din strainatate, care are un salariu de 500.000 de euro pe an, tariful pe care il percepe compania de recrutare ajunge si chiar depaseste 100.000 de euro", spune Sotiris Karagiozidis, managing partner al Human Capital Solutions (HCS), companie cu activitati de training si recrutare, care estimeaza afaceri de 1,8 mil. euro in acest an.
De aceeasi parere este si George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane cu acelasi nume. "Exista si cazuri in care recrutarea poate ajunge la 200.000 de euro, dar acestea sunt foarte rare", explica Butunoiu a carui firma recruteaza manageri pentru companiile romanesti din Austria, Germania, Polonia, Cehia si Slovacia.
In cazul in care cautarea se extinde in afara acestor tari, costurile sunt mai mari. De obicei, aceste costuri cu recrutarea managerilor straini nu depasesc in medie 50.000 de euro. "Uneori e suficient sa te intalnesti cu 20 de manageri, alteori trebuie sa te intalnesti cu peste 100 si tot nu gasesti ce cauti. In acest fel cresc si costurile", spune Butunoiu.
In mod normal, compania de recrutare percepe in jur de 30-35% din pachetul salarial anual al managerului recrutat. Pe langa salariu, bonusuri si beneficii, de multe ori angajatorul plateste si costurile cu relocarea familiei managerului recrutat. Spre exemplu, expatii care vin sa lucreze in tara isi aduc si familiile aici, iar companiile angajatoare platesc studiile copiilor acestora sau le pun la dispozitie personal care aiba grija de casa in care locuiesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO