Prima pagina

PSD il trimite pe Florin Georgescu in coasta lui Isarescu

PSD il trimite pe Florin Georgescu in coasta lui Isarescu
21.09.2004, 00:00 33

Florin Georgescu, fost ministru de finante in Guvernul Vacaroiu si, in prezent, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, este propunerea PSD pentru postul de prim-viceguvernator al BNR.
"Exista o perceptie foarte buna despre prezenta lui Florin Georgescu la BCR, este un profesionist desavarsit, este pe meseria sa. Nu este profesor de organe de masini, ci profesor de moneda si este indrituit sa ocupe acest post, avand competenta necesara", a afirmat, ieri, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor.
Acum cativa ani, Florin Georgescu, a fost in conducerea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Georgescu a fost la conducerea acestei banci alaturi de Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. Georgescu si-a dat demisia inainte sa izbucneasca scandalul Vantu, din perioada 2001-2003. BID a fost lichidata de Vantu.
Pana in vara acestui an, Florin Georgescu, 51 de ani,  a fost deputat si membru in Consiliul de Administratie al BCR, cea mai mare banca din Romania. Dupa vanzarea a 25% din BCR catre BERD si IFk, organigrama bancii s-a modificat. Florin Georgescu a devenit presedintele Consiliului de Supraveghere a bancii, o functie non-executiva.
PSD nu a inaintat ieri alte nume pentru conducerea executiva si pentru membrii Consiliului de Administratie al BNR. Numele propuse de PSD vor fi cunoscute in zilele urmatoare, posibil chiar astazi cand este programata audierea candidatilor pentru cele noua posturi din CA al BNR. Mandatul CA este de cinci ani, cu un an mai putin decat pana acum.
Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale de 14 ani, va primi un nou mandat. Discutiile se poarta pentru celelalte pozitii.
Partidele din opozitie, PNL si PD, au contestat ieri, din nou, modul in care PSD vrea sa impuna acum noua conducere a Bancii Nationale, cu trei luni de zile inainte de expirarea mandatului actualei conduceri si cu doua luni inainte de alegerile generale.
Pe de alta parte, PNL si PD, pentru a nu pierde oportunitatea numirii unor oameni apropiati in conducerea BNR au avansat numele lui Mihai Bogza, actual viceguvernator, si al lui Napoleon Pop, deputat PNL.
PRM a venit cu doua nume noi - Petre Popeanga, vicepresedinte al Curtii de Conturi, si Maria Ene.
UDMR o sustine in continuare pentru un post de membru in Consiliul de Administratie pe Agnes Naghy, profesor universitar la Targu Mures si Cluj.
Daca Florin Georgescu va prelua functia de prim-viceguvernator, el il va inlocui pe Emil-Iota Ghizari, care se afla in acesta functie de 14 ani.
Daca exista semne de intrebare in privinta lui Mihai Bogza, celalalt viceguvernator al BNR, Cristian Popa, va primi un nou mandat.
Bataia cea mai mare pentru CA se da pentru functiile de conducere executiva si mai putin pentru cele cinci posturi de membrii, care nu sunt salariati ai bancii.
La propunerea lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, toti cei care vor sa ocupe un post in conducerea Bancii Nationale trebuie sa-si  depuna dosarul la Comisiile de buget-finante ale Parlamentului. Candidatii vor fi audiati de senatorii si deputatii din cele doua comisii de specialitate iar, ulterior, vor fi supusi votului Camerelor reunite ale Parlamentului.
Desi atat puterea cat si opozitia au declarat ca nu doresc sa politizeze numirea unei noi conduceri a BNR, schimbarea CA a provocat o noua disputa politica intre PSD si Alianta PNL-PD.
Parlamentarii PNL si PD sustin ca numirea unei noi conduceri a BNR inainte de expirarea mandatului (n.r. in decembrie 2004) este ilegala si dovedeste ca partidul de guvernamant doreste sa controleze politic Banca Nationala si dupa alegeri. "PSD doreste sa-si impuna apropiatii si simpatizantii, clientela politica, in conducerea BNR. Alianta PNL-PD considera ca noul CA al bancii trebuie numit dupa alegerile generale pentru ca politicile financiar-bancare ale BNR sa fie compatibile cu cele ale viitorului Guvern si Parlament", a afirmat, ieri, Eugen Nicolaescu, deputat PNL si membru al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. "CA al BNR, poate bloca orice actiune pe care o poate promova noul Guvern, poate bloca reforma si restructurarea", a avertizat Nicolaescu. In plus, spune el, o conducere a Bancii Centrale, numita pe ultima suta de metri si contestata de opozitie nu se va bucura de credibilitatea partenerilor de discutie externi si este "o grava lovitura aplicata de PSD acestei institutii".
PSD contrazice opinia opozitiei. Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, sustine ca schimbarea conducerii BNR este "constitutionala si legala" iar partidul de guvernamant nu face decat sa aplice noua lege de functionare a Bancii Centrale. "Noua lege a scurtat mandatului CA al BNR de la sase la cinci ani, a intrat in vigoare si, prin urmare, trebuia sa incepem demersurile pentru numirea unei noi conduceri a BNR", afirma Dorneanu. Un alt argument al PSD este legat de momentul alegerilor. Mai exact, spune Dorneanu, ar fi imposibil de numit noii membri ai CA in decembrie intrucat la acel moment va fi constituit noul Parlament. Partidul de guvernamant replica si politic PNL si PD. Aminteste parlamentarilor Aliantei D.A. ca in fosta guvernare a procedat in aceeasi maniera, schimband conducerea Bancii Centrale pe ultima suta de metri a mandatului.
In aceasta disputa politico-juridica PRM s-a situat de partea partidului de guvernamant, afirmand ca Alianta PNL-PD este cea care politizeaza discutia. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO