Bănci și Asigurări

Profitul net al Bancpost a urcat de sase ori, la 10,6 mil. euro

Profitul net al Bancpost a urcat de sase ori, la 10,6 mil. euro

Bancpost a incetinit extinderea retelei, deschizand doar 40 de unitati de retail in ultimul an

08.05.2008, 19:51 15

Activele Bancpost marcau in martie o crestere cu 67% fata de nivelul din urma cu un an, urcand la 4,68 miliarde de euro. Totalul include insa si sumele transferate din bilantul local al Bancpost catre banca-mama, in mod traditional datele raportate catre BNR fiind mai mici.
Majorarea profitului a fost permisa de cresterea rapida a veniturilor operationale, care au urcat cu 54%, pana la 73,9 milioane de euro. In schimb, cheltuielile operationale au crescut mai incet, in conditiile in care si reteaua s-a dezvoltat mai incet. Pe primele trei luni, Bancpost a inregistrat cheltuieli administrative de 47,9 milioane de euro, cu aproape 17% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Banca a incetinit extinderea retelei teritoriale.
La sfarsitul lui martie banca opera 249 de unitati de retail, fata de 209 cu un an inainte. Grecii mai au si 18 centre dedicate clientilor corporativi, numarul acestora dublandu-se fata de martie 2007. Cresterea bilantului a fost concentrata pe partea de active: creditele acordate de banca au urcat cu 79%, pana la 3,41 mld. euro. In acest timp sumele atrase de la clientela au crescut cu numai 27%, pana la 1,52 de miliarde de euro.
Astfel, Bancpost se numara printre bancile care au un raport credite/depozite foarte ridicat, de peste 220%, fiind dependenta de finantarile atrase de la actionari pentru a-si sustine activitatea.
Majoritatea bancilor din sistem se gasesc de altfel intr-o situatie similara, in conditiile in care in ultimii ani toti jucatorii s-au concentrat pe cresterea creditarii, pentru a castiga cota de piata.
La nivelul intregului sistem, creditele acordate de banci au ajuns inca de anul trecut sa depaseasca depozitele atrase. Practic, activitatea de creditare pe plan local a fost alimentata din economisirea externa, in conditiile in care clientii romani au preferat sa isi canalizeze veniturile spre consum.
Analistii straini au subliniat inca de anul trecut ca aceasta situtie este nefireasca, iar bancile locale ar putea intra sub presiune in momentul in care actionarii decid sa restranga liniile de finantare acordate.
Oficialii BNR au aratat recent ca impactul unei eventuale sistari a finantarilor externe, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale, ar fi limitat.
Doar doua banci locale ar avea probleme, astfel ca economia reala nu ar resimti un soc puternic. De la inceputul acestui an bancherii au inceput totusi sa arate mai mult interes pentru atragerea de depozite de la clientela. Spre deosebire de anii trecuti, majoritatea ofertelor promotionale anuntate de banci au fost pentru produse de economisre, chiar si in perioada sarbatorilor de Pasti, cand cosumul creste.
Inclusiv Bancpost ofera depozite sau conturi de economii cu dobanzi atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO