Prima pagina

Presa israeliana analizeaza mizele vizitei premierului roman

18.07.2001, 00:00 14



Presa israeliana remarca cele doua mari mize ale vizitei lui Nastase in Israel: lobby israelian pentru aderarea Romaniei la NATO si investitii israeliene in economia romaneasca.

Sub titlul "Romania ii cere premierului sa o ajute sa adere la NATO", corespondentul diplomatic al cotidianului israelian Haaretz, Aluf Benn, subliniaza faptul ca premierul roman i-a cerut luni, in prima zi a vizitei sale in Israel, omologului sau Ariel Sharon, sa faca uz de influenta sa pe langa Washington, pentru a obtine sprijin pentru aderarea Romaniei la NATO.

Raspunsul premierului Sharon nu a fost nici de acceptare clara, nici de respingere a solicitarii, dar a comportat o dorinta de reciprocitate, remarca "Haaretz".

Sharon a explicat ca Israelul este angrenat intr-o batalie pe scena internationala, unde palestinienii se bucura, in mod automat, de sprijin din partea arabilor, musulmanilor si a statelor nealiniate.

El i-a cerut lui Nastase sprijin din partea Romaniei in Europa si in intreaga lume, adauga Haaretz. "Asteptam sa fiti de partea noastra", a spus Sharon, la intalnirea cu omologul sau roman, potrivit cotidianului israelian.

Premierul Nastase i-a spus lui Sharon ca tara sa va folosi bunele relatii pe care le are cu statele arabe pentru a-i gasi pe soldatii israelieni rapiti in Liban, afirma Haaretz, care adauga ca cei doi lideri au mai discutat si chestiuni comerciale si legate de extinderea relatiilor in domeniul securitatii.

Nastase a exprimat interesul tarii sale in domeniul tehnologiilor de varf, dar si al agriculturii, interesandu-se, totodata, si de experienta israeliana in materie de privatizare.

Cotidianul israelian de limba engleza Jerusalem Post remarca, la randul sau, dorinta Romaniei de a obtine un sprijin clar din partea Israelului pentru aderarea sa la NATO, date fiind relatiile speciale dintre Ierusalim si Washington.

In articolul "Romania priveste catre Israel, pentru a-si pava drumul spre NATO", Herb Keinon, de la Jerusalem Post afirma ca aceasta solicitare "arata in mod clar cat de puternice par relatiile dintre Ierusalim si Washington, in ochii multor state".

"atim ca Israelul are prieteni apropiati in intreaga lume si ne bazam foarte mult pe Ariel Sharon, sa ne sustina eforturile de a deveni membri NATO", a afirmat Nastase, citat de Jerusalem Post.

Ca si colegul sau de la Haaretz, Herb Keinon remarca faptul ca premierul Sharon nu si-a luat un angajament ferm din acest punct de vedere, dar a afirmat ca "Israelul sustine dorintele Romaniei si crede ca este important ca Romania sa fie membra a NATO", dar ca "are si niste solicitari la adresa Romaniei", pe care nu a dorit sa le faca publice.

"Ca tara mica, Israelul este interesat in dezvoltarea relatiilor cu alte democratii. Privim la Romania ca la un aliat. Am vrea sa invatam de la toata lumea, dar suntem gata sa si impartasim din experienta noastra. Suntem gata sa ajutam, dar am vrea sa fim si ajutati. Cred ca relatiile ar trebui sa s bazeze pe reciprocitate, aceasta este calea unor relatii normale intre tari", a spus Sharon, potrivit Jerusalem Post.

Desi Sharon nu a spus nimic despre aceasta, surse apropiate lui au declarat, pentru cotidianul citat, ca "Israelul doreste in mod specific din partea Romaniei sa-l ajute si sa-l sprijine cand se va pune problema unor voturi antiisraeliene la diferite organizatii internationale".

Nastase, insotit de o delegatie numeroasa de ministri, consilieri, oameni de afaceri si jurnalisti, a inceput, luni, o vizita de trei zile in Israel, care mai cuprinde si intrevederi cu presedintele palestinian Yasser Arafat, reaminteste Jerusalem Post.

Premierul roman, care a afirmat ca Bucurestiul nu are intentia de a prezenta un nou plan de pace, a declarat ca ar putea facilita comunicarea intre parti.

"Romania nu vrea sa complice negocierile de pace in Orientul Mijlociu, pentru ca nu se duce lipsa de initiative de pace, ca Romania sa mai adauge una", a spus Nastase. "Suntem capabili sa oferim canale de comunicatie, pentru ca aceasta este foarte importanta intr-o situatie de criza".

Potrivit Jerusalem Post, premierul roman urma sa aiba ieri intrevederi cu presedintele israelian Moshe Katsav si cu ministrul de Externe, Shimon Peres, dar si cu Batya Arad, mama aviatorului israelian Ron Arad, dat disparut in Liban.

Jerusalem Post mai remarca afirmatia premierului Sharon, potrivit careia "relatiile culturale si economice dintre cele doua tari sunt puternice si vor fi si mai infloritoare, ca rezultat al acestei vizite importante". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO