Prima pagina

Piata titlurilor de stat: regulamentul uite-l nu e

05.06.2001, 00:00 24



Piata reglementata a titlurilor de stat - o afacere de milioane de dolari, din care ar avea de castigat pe langa banci si societatile de valori mobiliare, incepe sa aprinda spiritele.

Ministerul Finantelor, care anunta inca din luna februarie lansarea pietei titlurilor, pune acum in sarcina Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a BNR amanarea fara un termen previzibil a trimiterii regulamentului de functionare la Monitorul Oficial.

Enache Jiru, directorul Trezoreriei Statului, spune ca documentul in forma finala a fost trimis la BNR si CNVM, asteptand doar semnaturile formale pentru a fi publicat.

In acelasi timp, un oficial al CNVM a declarat pentru Ziarul Financiar ca, in urma cu doua saptamani, comisia "a facut rost" de proiectul regulamentului, afland din presa de existenta acestuia.

"O colaborare efectiva intre noi si reprezentantii Ministerului Finantelor nu a existat. Le-am trimis mai multe sugestii, fara sa primim un raspuns oficial", a declarat reprezentantul CNVM.

Enache Jiru spune ca cea mai importanta prevedere a proiectului o constituie "extinderea ariei intermediarilor" prin accesul SVM-urilor ca dealeri pe piata titlurilor de stat - pozitie monopolizata in prezent de banci. Operarea pe piata este insa conditionata de indeplinirea unor criterii de selectie.

Astfel, dealerii primari trebuie sa detina un capital reprezentand o treime din capitalul minim al bancilor, respectiv 50 miliarde de lei. Numai societatile de brokeraj ale marilor banci straine indeplinesc in prezent acest criteriu.

Necesitatea unei piete reglementate a titlurilor este justificata de faptul ca sistemul interbancar administrat in prezent de BNR nu este suficient de transparent, investitorii avand la dispozitie un volum redus de informatii.

"Nu se stie exact cine cumpara, cine vinde, numai volumul total al tranzactiilor", a declarat reprezentantul CNVM.

Finantele considera ca titlurile de stat cu scadenta mai mica de un an nu trebuie tranzationate pe bursa, acestea urmand sa fie cotate pe o piata de tip "OTC" - in care tranzatiile nu se realizeaza in ring. In acelasi timp, proiectul de regulament spune ca titlurile cu maturitatea mai mare de un an vor "putea" fi tranzactionate la bursa, fara sa existe o precizare certa in acest sens.

CNVM nu impartaseste acest punct de vedere si sustine ca titlurile cu scadenta mai mica de un an sa fie tranzactionate atat in ringurile bursei, cat si pe piata interbancara, iar titlurile cu maturitatea mai mare de un an sa fie cotate exclusiv pe bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO