Prima pagina

Petrom: actionarii minoritari contra Statului

26.11.2001, 00:00 15



Actionarii minoritari ai Petrom sunt hotarati sa se uneasca pentru a contesta Hotararea Guvernului prin care societatea de transport a produselor petroliere Petrotrans va fi separata de Petrom.

Separarea presupune diminuarea corespunzatoare a capitalului social cu valoarea activelor detinute de Petrotrans, care se ridica la circa 1.230 de miliarde de lei. Capitalul social al SNP se ridica la peste 39.000 de miliarde de lei.

"Trebuie sa facem ceva ca sa nu se intample ca la Oil Terminal. Nu este corect sa vina Statul cand vrea si sa ia 1.200 de miliarde dintr-o societate deschisa", a declarat Octavian Dragolea, director de operatiuni la European Securities, societate ce administreaza peste 3 milioane de actiuni Petrom in cont propriu si in contul clientilor.

Conform legii decizia de diminuare a capitalului social trebuie aprobata in cadrul Adunarii generale a actionarilor (AGA). In cazul Petrom aceasta este o formalitate deoarece statul este actionar majoritar, detinand prin intermediul Ministerului Industriilor si Resurselor 93,22% din actiunile Petrom.

Brokerii considera ca daca statul va diminua capitalul social al Petrom fara sa dea despagubiri actionarilor minoritari ar fi o palma grea data pietei de capital romanesti.

"Cine va mai vrea sa investeasca vreun ban pe aceasta piata?", a declarat Octavian Dragolea.

Luni se va relua tranzactionarea actiunilor Petrom dupa ce au fost suspendate vineri, in urma deciziei directorului general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache.

"Am oprit vineri tranzactionarea actiunilor ca sa nu avem o piata dezorganizata", a declarat Stere Farmache. El a precizat ca astazi va da drumul la tranzactionare actiunilor Petrom deoarece "am primit de la societate comunicatul in care ne anunta ce vor sa faca. Acum investitorii detin aceleasi informatii ca si societatea", a afirmat Stere Farmache.

"Surse din Petrom mi-au spus ca diminuarea capitalului social se va face fara a afecta actionarii majoritari", a declarat Stere Farmache. Aceasta ar insemna ca statul isi va diminua cota cu 3,06% pana la 90,16% din actiunile Petrom.

Potrivit unor surse din piata de capital, oficialii Bancii Mondiale si autoritatile romane au ajuns la un acord privind formarea de catre Petrotrans, Conpet si Oil Terminal a unei singure societati care sa se ocupe de operarea activitattilor de infrastructura a industriei petroliere romanesti.

Petrotrans are mai mult de 1.000 de angajati si are in administrare peste 2.000 de kilometri de conducte prin care transporta carburanti auto, din care 86% au fost declarate de interes public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO