Prima pagina

Partidele se cearta in public, dar se impaca in culise

16.08.2000, 00:00 13



In ciuda acuzatiilor pe care si le aduc cu agresivitate, partidele cu sanse sa intre in viitorul Parlament au inceput sa verifice, chiar inainte de inceputul oficial al campaniei electorale, diferite ipoteze de aliante ce le-ar aduce castig dupa alegeri, eventual intr-o coalitie la guvernare.

Remus Opris, secretarul general al PN?CD, a propus luni seara o reconciliere cu PNL, invitand aceasta formatiune sa incheie un "pact de neagresiune" preelectoral si sustinerea in turul doi a candidatului cel mai bine plasat pentru prezidentiale. Acest pact este necesar pentru continuarea "coerentei guvernarii" care priveste ambele partide, dar si pentru ca cele doua formatiuni apartin spatiului de centru-dreapta, a declarat Opris pentru Ziarul Financiar.

Liberalii sunt gata sa semneze o astfel de intelegere, "fireasca", potrivit vicepresedintelui Paul Pacuraru. El a declarat pentru Ziarul Financiar ca sustinerea reciproca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale a candidatului cel mai bine plasat este "subanteleasa". "Evident ca nu cu taranistii ne vom lupta in campanie", sustine vicepresedintele liberal.

Ion Iliescu, liderul PDSR, a admis recent posibilitatea realizarii unei aliante cu cele doua mari partide social-democrate, - PD si ApR - dupa alegeri a carei baza sa fie puse insa inaintea alegerilor.

Liderul PD, Petre Roman, a admis o asemenea ipoteza, dar a conditionat dialogul de reformarea "gandirii politice" a acestui partid. "PDSR ar trebui sa opereze o reforma a gandirii sale politice pentru ca astfel ne-ar fi mult mai usor sa dialogam", a declarat Roman. El a spus ca, "aliantele le vom avea in vedere si in perioada preelectorala pentru ca avem raspunderea pentru viitoarea guvernare".

La randul sau, vicepresedintele PD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca o alianta cu PDSR este posibila intrucat "e un punct spre care se indreapta multi, mai ales PNL". El a precizat, insa, ca PD va porni inainte de alegeri discutii pentru alcatuirea unui program de guvernare cu toate partidele "cu exceptia PRM".

"Suntem deschisi unei discutii cu PD si ApR, dar trebuie sa vrea si fata", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Dan Matei Agaton, lider al PDSR.

Deocamdata singura certitudine pentru acest partid este o alianta cu PSDR cu toate ca negocierile politice propriu-zise, in vederea realizarii unei aliante vor incepe saptamana viitoare, a precizat Agaton.

UDMR a fost contactata de mai multe partide insa, deocamdata, Uniunea nu s-a decis, a declarat pentru ziarul "Mahgyar Hirlap" din Budapesta, presedintele Marko Bella, citat de Mediafax. Marko a recunoscut ca alegerea este dificila din cauza ruperii CDR.

Uniunea nu doreste sa se mestece in disputele dintre partide, a explicat Marko dar a admis ca, daca e vorba de alegerea presedintelui Uniunea se va implica de partea unuia sau altuia dintre candidati intrucat cele 7-8 procente ale maghiarilor ar putea aduce castig de cauza celui pe care-l sprijina.

Singurul partid care spune ca nu va negocia inainte de alegeri nimic, este ApR. "Nici nu se pune problema unei intelegeri preelectorale cu PDSR", dar o alianta, dupa alegeri poate fi una dintre variante, ne-a declarat vicepresedintele partidului Vladimir Pasti.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO