Prima pagina

Orange: Roamingul si interconectarea au subminat cresterea

08.05.2008, 19:08 18

Veniturile Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, s-au majorat in primul trimestru al anului cu 8,4%, la 307 mil. euro, sustinute de cresterea bazei de clienti cu 21%, la peste zece milioane de utilizatori, se arata in raportul financiar al grupului francez France Telecom, actionarul majoritar.
Este pentru prima oara in ultimii ani cand Orange Romania raporteaza o crestere a veniturilor sub 10%. Procentul de crestere al veniturilor din T1 2008 este de aproape trei ori mai mic fata decat cel inregistrat in 2007, de 24,3%.
Richard Moat, CEO al Orange, afirma ca incetinirea cresterii este determinata in principal de reducerea tarifelor de interconectare si a tarifelor pentru apelurile in roaming, impuse de arbitrul pietei telecom din Romania, respectiv de Uniunea Europeana.
"Rata de crestere a veniturilor de 8,4% este consecinta reducerii tarifelor de terminare (interconectare - n. red.) in retelele mobile si a reglementarilor Uniunii Europene privind reducerea tarifelor de roaming. Daca eliminam aceste fluctuatii impuse de autoritatile de reglementare, am constata o crestere organica de 19% a veniturilor Orange Romania in primul trimestru al anului 2008 fata de primul trimestru al anului precedent", a precizat pentru ZF Richard Moat.
Tariful de interconectare practicat de Orange in relatia cu ceilalti operatori a scazut in acest an cu peste 11%, de la 7,21 la 6,4 eurocenti, in timp ce tarifele pentru apelurile in roaming au scazut in a doua parte a anului trecut in toate tarile membre UE, cu pana la 60%, conform Comisiei Europene.
Orange a castigat in T1 aproape 200.000 de utilizatori, numarul de clienti ajungand la 10,001 milioane. Compania nu a precizat raportul dintre clientii cu abonament si utilizatorii de cartele preplatite.
Anul trecut, veniturile Orange Romania s-au majorat cu 24,3%, la 1,234 miliarde de euro, iar baza de clienti a crescut cu 22%, la 9,8 milioane.
Vodafone, cel mai important competitor al Orange, a incheiat anul trecut cu 8,8 milioane de clienti si venituri de aproximativ 1,2 mld. euro, in crestere cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO