Prima pagina

Orange a dat drumul la EDGE - televiziune si stiri pe telefonul mobil

18.10.2004, 00:00 20

Concurenta intre principalii operatori de telefonie mobila este din ce in ce mai puternica in privinta ofertelor de acces de mare viteza, fara fir, la Internet si a serviciilor mutimedia pentru telefonul mobil, Orange lansand EDGE, tehnologie care permite o viteza de trei ori mai mare decat clasicul GPRS.
Tehnologia este intermediara intre telefonia 2G - servicii de telefonie mobila axate pe voce, si cea 3G - de generatia a treia, care permite acces de mare viteza la Internet si video-telefonie."Am ales sa implementam EDGE si sa nu trecem direct la 3G din motive de prudenta. Actualul stadiu in care se afla piata de telecomunicatii din Romania este favorabil acestei abordari. Exista 60.000 de clienti de GPRS care speram sa migreze la aceasta noua tehnologie", a precizat directorul comercial al Orange, Yves Gauthier. Investitiile pentru implementarea EDGE se ridica la 12 milioane de dolari, urmand a fi recuperate in urmatorii trei-patru ani, au precizat oficialii Orange.
Principalul concurent, Connex, a demonstrat tehnologia 3G in premiera in Romania la sfarsitul lunii septembrie. Operatorul de telefonie mobila, in colaborare cu Siemens si Ericsson, a demonstrat o convorbire video cu ajutorul tehnologiei de generatia a treia. ?Investitia in 3G ne-a costat foarte mult", a declarat Ted Lattimore, precizand ca este vorba de ?zeci de milioane de dolari". El nu a putut confirma faptul ca Mobifon va lansa acest serviciu in 2005. ?Este prematur sa vorbim despre acest lucru. Cineva va face ceva anul viitor", a spus el.
Deocamdata, cel mai rapid serviciul de acces la Internet fara fir este in pregatire la Zapp. Serviciul EV-DO, care urmeaza sa fie lansat oficial luna aceasta, conform declaratiilor oficialilor Telemobil, va permite viteze de acces la Internet de pana la 2,4 Mbps. Acest lucru va facilita de asemenea si serviciile multimedia.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO