Prima pagina

Occidentul trimite emisari pentru reluarea negocierilor

08.08.2000, 00:00 9



Dupa esecul summit-ului de la Camp David, Statele Unite si, mai nou si Marea Britanie si-au trimis emisari in Orientul Mijlociu pentru a-i convinge pe israelieni si palestinieni sa se aseze din nou la masa tratativelor de pace. Edward Walker, adjunct al secretarului american de stat, plecat intr-un turneu in 14 state arabe, s-a intalnit cu presedintele sirian Bashar Assad care i-a spus ca Siria este dispusa sa actioneze in vederea unei paci regionale cinstite cand "si alte parti vor fi pregatite pentru acest lucru". Walker s-a intalnit si cu ministrul sirian de externe Farouk al-Sharaa, care a declarat ca acordurile de pace din zona trebuie sa garanteze drepturile palestinienilor si sa asigure o retragere completa a israelienilor de pe teritoriile ocupate in 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est.

Premierul britanic Tony Blair l-a trimis in Orientul Mijlociu pe Lordul Levy, un important om de afaceri, pentru a-i convinge pe israelieni si palestinieni sa-si dubleze eforturile pentru a ajunge la un acord, transmite Reuters. Lordul Levy urma sa se intalneasca ieri cu premierul Ehud Barak, dupa care se va deplasa in Iordania, in teritoriile palestiniene si in Egipt. Levy a mai fost in Orientul Mijlociu ca emisar al lui Blair, concentrandu-se in principal asupra deblocarii convorbirilor de pace cu Siria.

Liderul palestinian Yasser Arafat a declarat duminica-seara, la sosirea in Emiratele Arabe Unite, ca pana acum a primit un sprijin clar si puternic din partea tarilor arabe, musulmane si crestine pentru pozitia palestiniana referitoare la viitorul Ierusalimului. Arafat s-a intalnit ieri cu printul mostenitor din Abu Dhabi, seicul Khalifa bin Zaid al-Nahayan, dupa care a plecat spre Qatar.

Pe de alta parte, opinia publica israeliana continua sa fie scandalizata de afirmatiile facute sambata-seara, intr-o sinagoga din Ierusalim, de Ovadia Yossef, liderul spiritual al partidului ultraortodox Shass, a treia formatiune politica din Israel, care a parasit coalitia guvernamentala in urma cu o luna de zile. Rabinul a declarat ca "Barak alearga ca un nebun dupa palestinieni" si ca victimele Holocaustului erau "reincarnari ale sufletelor pacatoase".

"El a adus serpii (n.r. - palestinienii) printre noi", a mai spus rabinul, care este considerat una dintre personalitatile cele mai influente din Israel, explicand ca in Gemarah (o parte a Talmudului, lucrare care consemneaza traditia orala iudaica de pana la inceputul erei crestine) este scris ca Dumnezeu a regretat ca i-a creat pe arabi". Rabinul Ovadia Yossef, in varsta de 79 de ani, a facut referire si la victimele Holocaustului, afirmand ca "cele sase milioane de nefericiti evrei nu au fost ucisi degeaba de nazisti". "Ei erau reincarnari ale sufletelor care au pacatuit si au facut lucruri care nu se cade sa fie facute", a adaugat Yossef.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO