Prima pagina

O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expat

O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expat

Click pentru imaginea intreaga

04.08.2008, 18:19 103

O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica 360.000 de euro pe an, salariul net reprezentand doar jumatate din aceasta suma.
Diferentele cele mai semnificative intre executivii straini si cei romani nu apar la nivel salarial, desi salariul de baza este mai mare in cazul expatilor cu aproximativ 20 - 30% (respectiv 15.000 de euro net lunar pentru un CEO strain al unei multinationale mari), ci in ceea ce priveste structura pachetului, care este mult mai complexa in cazul unui manager strain.
Costurile de intretinere a locuintei si cheltuielile legate de familia managerului constituie al doilea element important din pachetul salarial al unui expat. "Taxele pentru scoala unui copil pot ajunge pana la 20.000 de euro pe an, iar chiria pentru un apartament la 6.000 - 7.000 de euro.
Tot aici putem include si un salariu mai mare cu 20% comparativ cu al unui roman, vizite periodice in tara de origine si asigurari medicale in clinici private", spune Michael Weiss, principal in cadrul companiei de consultanta A.T. Kearney si coordonator al activitatii companiei pentru Romania.
Executivii care sunt detasati de catre companie pentru un mandat fix de expatriere sunt mai avantajati decat cei care sunt recrutati din strainatate direct pentru o anumita pozitie.
"Firmele platesc o suma fixa pentru casa, cand managerul este detasat in Romania din interiorul firmei. La firmele foarte mari suma aceasta depaseste 10.000 de euro pe luna. Cu alte cheltuieli 'curente', o companie poate cheltui cu usurinta 20.000 de euro pe luna cu un expat detasat in Romania", spune George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume.
Potrivit studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, un general manager roman are un pachet anual in valoare de aproximativ 180.000 de euro, respectiv 15.000 de euro lunar. Cea mai mare parte a acestor bani, respectiv 123.000 de euro, este salariul anual, la care se adauga beneficii ca asigurarea medicala, in valoare de peste 1.300 de euro lunar, masina de serviciu - Volvo, VW Touareg, BMW X5, Audi A6 -, plan medical si, in anumite cazuri, actiuni.
"Pentru expati, consideram un pachet de compensatii si beneficii cu aproximativ 20% mai mare, la care se adauga alte beneficii ca asigurarea locuintei sau plata gradinitei pentru copii", spune Ioana Tot, senior consultant al Consulteam, partenerul Mercer pe piata locala.
Un top manager expat beneficiaza de un pachet format din plan medical complet pentru el si familie, in cazul in care aceasta este in Romania, asigurare de viata, plata chiriei si a utilitatilor, prime de performanta, telefon mobil, masina - pe care o poate utiliza atat in scop de business cat si personal, perioada de vacanta - aproximativ 27 - 28 zile, calatorii la business- class, gradinita sau scoala pentru copii si posibilitatea de a avea actiuni in cadrul companiei.
Diferenta intre salariul unui manager de top expat si cel al unui roman s-a redus considerabil in ultimii ani, ajungand la 20 - 30%, in conditiile in care in urma cu 10 ani, un expat castiga dublu comparativ cu un roman.
Un expat detasat pe pozitia de director financiar - CFO sau director de operatiuni - COO castiga intre 6.000 si 8.000 de euro in companiile cu afaceri cuprinse intre 50 si 100 mil. euro, si peste 10.000 de euro in businessurile foarte mari.
"In acelasi timp, un CEO expat va avea un salariu de 6.000 - 10.000 de euro in firmele mijlocii, 10.000 - 15.000 de euro in cele mari si peste 15.000 - 20.000 de euro in cele foarte mari", spune Butunoiu.
Desi primesc pachete consistente, managerii nu sunt tocmai usor de convins sa se relocheze intr-o tara straina. In consecinta, a aparut in pachetul expatriatilor prima de motivare, care are drept scop motivarea angajatului sa accepte o detasare intenationala si care recunoaste, de fapt, "deranjul" provocat de o astfel de schimbare in viata sociala si cea familiala.
"Prima de motivare variaza de obicei intre 5 si 25% din salariul anual de baza. O astfel de prima se plateste fie ca o suma lunara, fie ca o singura suma la inceputul / sfarsitul perioadei de detasare, a doua metoda fiind mai fidela scopului acordarii ei", explica Oana Manuceanu, tax manager human resources services in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), care precizeaza ca astfel de prime de motivare nu sunt folosite cand detasarea este parte din programul de dezvoltare a carierei angajatului respectiv.
In cazul unui CEO expat care are un salariu de 15.000 de euro pe luna, adica 180.000 de euro anual, prima de motivare poate fi cuprinsa intre 9.000 si 45.000 de euro pe luna.
In urma cu cativa ani, multinationalele plateau frecvent expatilor pe care ii detasau din Europa de Vest in Romania prime de dificultate, care in varianta standard pot ajunge pana la 50% din salariul anual brut, insa in prezent se considera ca acordarea unui astfel de beneficiu este inutila.
"Prima de dificultate se acorda angajatilor trimisi in detasare in cazul in care in tara gazda se considera ca exista conditii mai dificile din cauza instabilitatii politice, apropierii de zone de razboi sau existentei unor diferente culturale semnificative. Pentru compensarea acestor conditii dificile, compania poate plati o indemnizatie de dificultate, care poate varia intre 5% si 50%", spune Manuceanu.
O alta componenta care se adauga la pachetul unui expat sunt cheltuielile legate de relocare, care sunt acoperite de companie, de obicei sub forma unei sume fixe, stabilita prin politica companiei, in functie de tara de destinatie.
"In plus, compania acopera costul legat de mutarea / transportul obiectelor personale, cu unele exceptii, ca de exemplu obiecte mari sau de valoare", precizeaza managerul PwC.
In ceea ce priveste decizia unei companii multinationale de a reloca la Bucuresti un strain, chiriile sunt cele care ar putea inclina balanta in defavoarea Romaniei.
Piata imobiliara din Bucuresti este singurul domeniu care contribuie semnificativ la cresterea cheltuielilor managerilor expatriati comparativ cu alte capitale, alte bunuri si servicii fiind mai ieftine decat in marile centre de afaceri. Un expat platea anul trecut pentru un apartament cu trei camere situat intr-o zona centrala in Bucuresti in jur de 4.200 de dolari pe luna (3.000 de euro pe luna) la fel ca unul care locuieste in Praga.
In cazul inchirierii unei case, chiria poate urca pana la 7.000 - 10.000 de euro. De obicei, o suma maxima este stabilita, folosind informatii furnizate de firme de consultanta specializate, agentii imobiliare si experienta managementului local.
"Cazarea este in majoritatea cazurilor asigurata prin inchirierea unor case / apartamente si nu este incurajata achizitionarea unei case de catre expatriat in tara gazda din cauza complicatiilor care pot aparea la momentul repatrierii sau din punct de vedere fiscal", afirma Manuceanu.
Majoritatea expatriatilor sunt preocupati de educatia copiilor in tara gazda si adesea compania se obliga sa asigure plata taxelor scolare la un sistem de educatie privat in tara gazda, pentru a asigura accesul la educatie in limba materna sau intr-o limba de circulatie, cu standarde de evaluare apropiate de cele din tara de origine. Taxele de scolarizare pentru gradinita si scoala elementara variaza in jurul a circa 5.000 de euro pe an, ceea ce inseamna in jur de 450 de euro pe luna. De asemenea, companiile platesc cheltuielile legate de revenirea expatriatului in tara de origine, de obicei o data sau de doua ori pe an, fie prin acordarea unei sume sau decontarea biletului de avion.
Expatriatilor li se mai asigura pe durata detasarii si alte beneficii cum ar fi asistenta cu pregatirea declaratiilor de impozit, sprijin pentru acomodarea sotiei / sotului la conditiile din tara gazda sau chiar gasirea unui nou serviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO