Prima pagina

O jucarie-capcana a omorat o persoana la San Sebastian

21.08.2001, 00:00 17



O femeie a fost ucisa si doi copii au fost raniti ieri la San Sebastian in urma exploziei unei bombe ascunse intr-o jucarie. Atacul nu a fost revendicat, dar politia afirma ca toate indiciile duc catre ipoteza unui atentat al gruparii separatiste basce ETA.

Oficialii spanioli cred ca un dispozitiv ascuns intr-o jucarie a explodat in timp ce un baiat in varsta de 16 luni se juca cu el intr-un vehicul aflat intr-o parcare.

Copilul este internat in spital cu arsuri grave, in timp ce bunica sa a decedat. Un al doilea copil al aceleiasi familii a fost ranit usor, dar mama celor doi a scapat nevatamata, relateaza BBC.

Jucaria care continea dispozitivul explozibil fusese lasata impreuna cu o alta intr-un bar detinut de familia victimelor.

Intrucat nimeni nu a mai venit sa le ceara inapoi, proprietarii barului le-au dat copiilor lor jucariile. Dispozitivul explozibil nu era foarte puternic, dar a fost declansat chiar in momentul in care membrii familiei se urcau in masina.

Explozia a avut loc in timp ce sefii serviciilor de securitate de la nivel national si din ?ara Bascilor s-au intalnit pentru a discuta luarea unor masuri ca urmare a unui atentat ETA organizat sambata in statiunea mediteraneeana Salou si soldart cu 13 morti.

Inaintea exploziei, politia a evacuat 824 de turisti, majoritatea britanici si italieni, din doua mari hoteluri din statiune, ca urmare a primirii unui telefon de avertisment.

Ultimele atacuri ale ETA au fost indreptate impotriva unor obiective din zonele turistice care aduc venituri importante (circa 60 de miliarde de dolari pe an) guvernului spaniol.

Populatia cere insistent in ultima vreme ca autoritatile sa asigure o mai buna protectie a turistilor si a industriei in domeniu.

Deja in zonele turistice au fost desfasurate forte suplimentare de politie, dar guvernul continua sa declare ca cel mai mare dusman al ETA ramane vigilenta populatiei.

Vizitatorii si localnicii sunt rugati sa raporteze cat mai rapid orice lucru suspect autoritatilor, pentru ca acestea sa poata lua masuri.

In primavara, ETA a avertizat turistii sa nu vina in Spania, anuntand ca va ataca zonele de mare atractie turistica. Pana acum, gruparea a organizat peste sase atentate in zone turistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO